Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
14 november 2008

Afscheid Mineke Bosch van het Centrum voor Gender en Diversiteit Parade van feministische mannen

Ditmaal geen symposium over vrije of geleerde vrouwen, ploetermoeders, of andere onder- of overgewaardeerde leden van het vrouwelijke geslacht. In plaats daarvan wordt op zoek gegaan naar de Feministische Man: wie is hij en wat beweegt hem? Het symposium vindt plaats op vrijdag 21 november ter gelegenheid van het afscheid van Prof. Dr. Mineke Bosch van het Centrum voor Gender en Diversiteit in de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit Maastricht.

Mineke Bosch, bijzonder hoogleraar Gender en Wetenschap, is per 1 december benoemd tot hoogleraar moderne geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze doet onderzoek op het gebied gender en wetenschap, gender en politieke cultuur, biografietheorie en kritiek. In 2005 publiceerde zij een biografie van Aletta Jacobs.

Tijdens het afscheidssymposium zullen vijftien sprekers zich wagen aan analyses van eigentijdse en historische mannen die in het echte leven of op papier in feministische zin van zich hebben doen spreken. Te denken valt hierbij aan de politicus Samuel van Houten, de oprichter van het Nederlandse Leger des Heils Carl Schoch en het deftige Tweede Kamerlid Rutgers van Rozenburg. Hoe ondubbelzinnig en blijvend was hun feminisme? Kun je ook spreken van een feministische man wanneer één historische daad werd verricht? En wat te denken wanneer mannen zich het feminisme 'toe-eigenen'? Of kan daar helemaal geen sprake van zijn? Zo zal Maaike Meijer een voordracht houden over het feministische gehalte van Mulisch' lesbische roman Twee vrouwen en gaan Sally Wyatt en Liesbeth van Zoonen op zoek naar de virtuele feministische man. Mineke Bosch zelf zal spreken over het feminisme van Carel Gerritsen, de man van Aletta Jacobs. Voor meer informatie over het programma kunt u terecht op: www.genderdiversiteit.nl/nl/actueel/symposium.php

Het is de bedoeling dat een selectie van het gepresenteerde materiaal wordt uitgegeven in een wetenschappelijke publicatie onder redactie van Mineke Bosch en Marianne Braun. Het symposium vindt plaats op vrijdag 21 november 2008 van 13.00 - 17.00 uur in de Groote Sociëteit, Vrijthof 36 in Maastricht.