Stadsdeel Amsterdam-Noord

Martine Hoeve winnares Participatiewedstrijd 2008 JAA (Jongeren Actief voor Amsterdam)

Voor het 5-jarig bestaan van JAA werden jongeren uitgedaagd om een plan in te dienen om meer begrip en contact tussen mensen te stimuleren. De prijs was een geldbedrag om het plan uit te kunnen voeren. Niet minder dan 2500 jongeren dienden gezamenlijk 300 ideeën in.

En de winnaars van de 1e en 2e prijs zijn leerlingen van De Rosa school in Amsterdam- Noord. 1e prijswinnares heet Martine Hoeven, is 14 jaar oud en komt uit Zunderdorp. Het thema van haar project is contact op straat. Zij heeft een buttonproject bedacht waardoor mensen elkaar weer gaan groeten. Martine "Ik zit in Amsterdam-Noord op school en als ik daar loop zegt niemand elkaar vriendelijk gedag, mensen kijken elkaar amper aan". Ik vind dat dit moet veranderen. Daarom heb ik bedacht dat mensen een `groet-button' kunnen opdoen.

De kick-off van haar project is op 21 november op het stadsdeelhuis waar de winnende button wordt gekozen. Op 29 november staan Martine en haar vriendinnen met een stand op het Buikslotermeerplein en delen buttons uit. Kom dus langs bij Martine en maak een praatje.

De cabaretier Jörgen Raymann die ook vindt dat mensen elkaar meer moeten groeten heeft een speciale videoboodschap voor Martine gemaakt en draagt de button s'avonds in zijn show.

2e prijs winnares heet Jessica Doornbos en het thema van haar project is meer leren over (niet) geloven. Gelovigen en niet gelovige jongeren bezoeken verschillende gebedshuizen en wisselen daarna ervaringen uit.

Jongeren Actief voor Amsterdam (JAA) is een platform voor Amsterdamse jongeren van 12 tot 23 jaar die gevraagd en ongevraagd advies geven over wat zij belangrijk vinden en hun bezig houdt. Zij bedenken zelf activiteiten, actie, voeren brainstorms en doen onderzoek.