Koninklijke bibliotheek

Over de KB

Sailing Letters presenteert De dominee met het stenen hart

Overzeese briefgeheimen gebundeld in publicatie en dvd

Op vrijdag 21 november aanstaande om 13.00 uur presenteert de Koninklijke Bibliotheek (KB) in samenwerking met Walburg Pers de publicatie De Dominee met het stenen hart en andere overzeese briefgeheimen . De publicatie met bijbehorende dvd is het resultaat van het project Sailing Letters dat op initiatief van de KB in 2004 is gestart. Het project heeft tot doel om zeventiende- en achttiende-eeuwse brieven en ander uniek materiaal van en aan Nederlandse zeelieden te ontsluiten en beschikbaar te stellen voor wetenschappelijk onderzoek en het brede publiek.

Brieven van of aan geliefden, scheepsjournalen, aanbevelingsbrieven, ladingboekjes en kwitanties waren aanwezig op Nederlandse schepen die tijdens de Engelse oorlogen werden veroverd. Het materiaal dat door de Engelsen in beslag werd genomen, werd eeuwenlang bewaard in donkere kelders en op tochtige zolders van de Tower of London en later in The National Archives. De vaak nog ongeopende persoonlijke brieven zijn van enorme waarde omdat ze veel vertellen over het dagelijkse leven in die tijd. Aangezien er nauwelijks geschreven documenten uit die tijd zijn bewaard, vormt dit materiaal dan ook een zeer belangrijke bron voor historisch onderzoek. Het project Sailing Letters is een samenwerking van de KB, het Nationaal Archief, de Universiteit Leiden en de Samenwerkende Maritieme Fondsen.

De Dominee met het stenen hart en andere overzeese briefgeheimen is de eerste publicatie uit een serie die periodiek zal verschijnen onder de naam Sailing Letters Journaal. In de publicatie doen onderzoekers verslag van de ontwikkeling van het project. Daarnaast bevat het boek transcripties van een selectie van opmerkelijke brieven en andere documenten, vooraf-gegaan door een uitgebreide toelichting. De originele documenten staan op de bijgevoegde dvd.

De dominee met het stenen hart en andere overzeese briefgeheimen staat onder redactie van Erik van der Doe, Perry Moree en Dirk J. Tang m.m.v. Peter de Bode. De 144 pagina's omvattende publicatie met dvd kost EUR 19,95.
Uitgeversmaatschappij Walburg Pers, geillustreerd in zwart-wit, gebonden, ISBN 978.90.5730.557.3.

Bestellen:

De dominee met het stenen hart + CD-Rom
De dominee met het stenen hart + CD-Rom
-

Alle informatie over het project is te vinden op www.sailingletters.nl