Vlaamse Overheid

afgesloten van 21 tot en met 24 november

E313 ter hoogte van klaverblad Lummen afgesloten van 21 tot en met 24 november

Vlaamse overheid

maandag 17 november 2008

Wegen en Verkeer Limburg plaatst twee bruggen in één weekend onder de E313.

Tijdens het weekend van 22 en 23 november 2008 zal de afdeling Wegen en Verkeer Limburg, ter hoogte van het verkeersknooppunt in Lummen, twee bruggen onder de E313 schuiven. Om het strakke tijdschema te kunnen halen, starten de voorbereidende werkzaamheden op vrijdagavond 21 november. Vanaf 20 uur wordt de E313 ter hoogte van het klaverblad afgesloten. De omleidingen lopen via andere delen van het verkeersknooppunt en de omliggende op- en afritcomplexen (26, 26bis en 27). Op maandagochtend 24 november om 5.00 uur kan het verkeer weer normaal over de E313 rijden.

Inschuiven bruggen E313

Op dit ogenblik legt aannemer Jan De Nul de laatste hand aan de voorbereidende werkzaamheden. Vrijdagavond 21 november start het inschuiven van de bruggen. Die ingreep verloopt volgens een strakke planning die geen plaats laat voor fouten.

Eerst snijden de werklui twee stukken uit de E313. Vervolgens graven ze de berm weg zodat de bruggen op hun plaats kunnen schuiven. Zodra dat gedaan is, vullen ze de berm weer aan en wordt het wegdek van de E313 heraangelegd.

Dat is een eerste hoogtepunt in de werkwijze om de verkeershinder tot een minimum te beperken bij de heraanleg van het verkeersknooppunt in Lummen. In plaats van de autosnelwegen lange tijd te versperren met een werf óp de rijbaan blijven de wegen zo lang mogelijk open en wordt er gebouwd naast en boven de weg. Nu de eerste bruggen klaar zijn, worden ze op hun plaats geschoven. Op die manier worden als het ware twee bruggen in de E313 gebouwd in één weekend tijd.

Omleidingen

Tijdens de werkzaamheden is het klaverblad gedeeltelijk afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid via andere delen van het verkeersknooppunt en de omliggende op- en afritcomplexen (26, 26bis en 27). Om het verkeer veilig en vlot te laten verlopen, wordt in de nodige signalisatie voorzien.

Begin oktober organiseerde Wegen en Verkeer Limburg signalisatiesimulaties. Op die avonden werden in totaal 26 personen uitgenodigd die alle gebruikers van het klaverblad vertegenwoordigen. Zij kregen drie simulaties te zien die op zeer realistische wijze de geplande signalisatie weergeven. Aan de hand van de reacties werd het signalisatieplan aangepast. Zo worden de omleidingen beter begrijpbaar en verhoogt de verkeersveiligheid.

Op de website www.klaverbladlummen.be kunnen geïnteresseerden vanaf woensdagochtend 19 november schematische en geschreven omleidingsfiches downloaden.

Verkeersturbine

Met het inschuiven van de bruggen vallen de eerste puzzelstukken van het nieuwe verkeersknooppunt op hun plaats. AWV zal het knooppunt omvormen tot een volwaardige verbinding tussen twee autosnelwegen. De verkeersturbine zal bestaan uit twee verdiepingen. Daardoor verdwijnt het voorrangsconflict en kunnen de autobestuurders continu doorrijden zonder belemmering, wat de kans op files en ongevallen verkleint.

De werkzaamheden bestaan in grote lijnen uit de afbraak van de bestaande bruggen en de aanleg van nieuwe bruggen en wegen. De vier huidige buitenste bruggen verdwijnen. In de plaats daarvan komen in totaal acht nieuwe bruggen. De centrale brug blijft behouden.

In het najaar van 2012 moet de volledige heraanleg van het nieuwe verkeersknooppunt klaar zijn. Het nieuwe knooppunt zal 11.350 meter lang zijn en 40 miljoen euro kosten.

Voor meer informatie kunt u surfen naar www.klaverbladlummen.be.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Jo Lieben, communicatieverantwoordelijke, Wegen en Verkeer Limburg Tel: 011 74 24 15
GSM: 0499 55 84 81

Gijs Moors, Afdelingshoofd, Wegen en Verkeer Limburg Tel: 011 74 23 01