Obama-team en IJsland geïnteresseerd in Nederlands boek Kreditcrisis

18/11/2008 12:46

Trend Office Bakas

Trendwatcher Adjiedj Bakas: eerste boek over de Kredietcrisis, dat ook Obama-team leest

"Recessie duurt maar twee jaar en met IJsland komt het goed."

President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank neemt op vrijdag 21 november as. het eerste exemplaar in ontvangst van het boek "The Future of Finance". "Wellink is zelden of nooit gastheer voor boekpresentaties. Dat hij dit nu wel doet, zegt iets over het belang van dit boek,"zegt journalist Leonard Ornstein.

Bakas, die het boek schreef samen met marketeer Roger Peverelli, voorspelt dat de recessie die nu begonnen is maar twee jaar zal duren. "Maar in 2010 schiet de olieprijs die nu erg laag is, door de aantrekkende wereldeconomie weer naar recordhoogte. Landen die de komende twee jaar niet gebruiken voor een nieuw energiebeleid, onafhankelijker van olie, blijven dan langer in een recessie hangen." Bakas roept het kabinet en het bedrijfsleven dan ook op om nu echt werk te maken van de nieuwe energie-economie. "Het gaat nu te traag. Je krijgt een situatie van: terwijl het gras groeit, sterft het paard."

Bakas verwacht dat de recessie voor de meeste Nederlanders betekent dat ze ongeveer even welvarend blijven als nu het geval is. "Een economische 0-groei betekent dat we met zijn allen iets armer worden, maar dat zullen de meesten van ons niet echt in de portemonnee voelen." Toch vindt de trendwatcher dit geen reden tot onbezorgdheid. "Vorige recessie kwamen in een overgangsperiode op het gebied van technologie en konden 20-30 jaar duren. Met de lessen die we van de vorige 4 recessie in de afgelopen 200 jaar hebben geleerd, kunnen we deze beperken tot twee jaar. Maar dat vergt gedurfd leiderschap."

De komende twee jaar wordt de financiële branche gereorganiseerd. De eerste maatregelen van de toezichthouders en overheden hebben goed uitgepakt en de G20-bijeenkomst vorige week in Washington vormde ook een goede stap voorwaarts. Maar de branche wordt de komende jaren uitgebreid met nieuwe spelers. De auteurs maken bij de boekpresentatie bekend dat zoekmachine Google inmiddels een bankvergunning heeft gekregen, ook voor Nederland. Peverelli: "Ook Virgin Money, GE Money, GMAC, Gazprom Bank bieden al bankdiensten aan het publiek en straks volgen wellicht ook Veolia, Apple en autoleasebedrijven". In Japan verkoopt Aegon al pensioenen aan jongeren via de Sony Playstation. Peverelli: "De mobiele telefoon wordt straks belangrijker voor je betaalverkeer als consument. De fysieke pinpas en creditcard verdwijnen en keren virtueel terug in je mobiele telefoon". Bakas: "In bankbiljetten zit straks een poederchip verwerkt, waardoor ze moeilijker te vervalsen zijn. Maar met een scanapparaat zien zakkenrollers al op afstand hoeveel geld je in je zak hebt en of je het waard bent om te beroven."

Het boek, dat in 40 landen tegelijk verschijnt, maakt nu al internationaal furore. Zo vliegt auteur Adjiedj Bakas daags na de presentatie bij DNB naar IJsland, op verzoek van de IJslandse regering, die het boek voor de top van het land heeft besteld. Jon Asbergsson, directeur van de Trade Council of Iceland: "Wij willen IJsland economisch opnieuw gaan uitvinden. En daar wordt dit inspirerende boek voor gebruikt. De top 200 van het land is bijeengeroepen door de IJslandse ministers van Economische Zaken en Buitenlandse Zaken om aan de hand van het boek op 1 december aanstaande te brainstormen over het economisch opnieuw op de kaart zetten van IJsland".

Bakas verwacht dat IJsland binnen vijf a tien jaar weer economisch op zijn poten staat. "Er is veel olie gevonden voor de IJslandse kust. Het spaargeld van o.a. Nederlanders is door de IJslandse banken goed belegd in gezonde en goed renderende bedrijven als Stork. Die spaargelden komen wel terug. En er is In IJsland ook potentieel voor nieuwe economische pijlers, zoals groene energie uit de vele geisers. Nederlandse spaarders, ook lokale overheden die in IJsland geld op rekeningen hebben staan, zullen dat op termijn dan ook wel terugkrijgen."

Een extra opsteker voor de auteurs is dat het boek inmiddels opgevraagd is voor het transitieteam van de nieuwe Amerikaanse regering-Obama. Bakas: "We sturen er 30 boeken heen, op hun verzoek. Wie het allemaal gaan lezen en gebruiken, weten we nu nog niet. In elk geval degenen die zich met het economisch herstel moeten gaan bezighouden."

Professor Sam Cherribi van de Emory University, die dichtbij het Obama-transitieteam staat, zegt: "Ze speuren overal naar de beste en meest innovatieve ideeën om de financiële branche snel te hervormen. Ik ben er van overtuigd dat dit boek, waarvan vaststaat dat het ook op mijn universiteit, een van de oudste van Amerika, gebruikt zal worden, ze daarbij kan helpen. Daarom heb ik het warm aanbevolen. Namens de auteurs bied ik komende week in Washington het boek aan het Obama-transitieteam aan. Voormalig senator Sam Nunn, een vertrouweling van de nieuwe president, neemt het boek dan in ontvangst. Hij is de nestor van dit transitieteam."

Leo van der Kant van Sprekersbureau Assemblee die Senator Hillary Clinton in juli 2003 in het Amstel Hotel ontving en die haar goed kent, zegt: "Als zij de nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken wordt, is dit boek voor haar van groot belang, omdat het de recessie in historisch perspectief plaatst en de kansen om er snel uit te komen helder benoemt. Ik heb het daarom warm aanbevolen bij zowel haar als bij Ben Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank FED, aan wie beiden ik het boek persoonlijk zal toesturen, na de presentatie bij DNB. Ook Bernanke staat, zoals ik hem ken, zeer open voor de ideeën die deze originele auteurs in dit bijzondere boek lanceren. Ook Bill Clinton stuur ik dit boek toe. Zijn eerste speech na zijn presidentschap buiten de VS vond hier in Nederland plaats, op mijn uitnodiging. We hebben sindsdien altijd goed contact gehouden en dit boek zal hem zeer aanspreken. Daar ben ik van overtuigd."

Sam Cherribi, die vroeger Tweede Kamerlid in Nederland was voor de VVD en nu voor deze partij kandidaat is voor het Europees Parlement, zegt: "Met dit boek heeft Nederland er weer een mooi exportproduct bij. Ik ben blij dat ik als verbinder kan optreden tussen dit mooie nieuwe Nederlandse exportproduct en het Obama-transitieteam. In de nieuwe economische wereldorde, die nu ontstaat wordt internationale ideeënuitwisseling immers belangrijker dan ooit."





http://www.thefutureoffinance.nl


Noot voor de redactie:

Noot, voor redactie,