Vereniging Nederlandse Gemeenten

Persuitnodiging: Bestuurlijke top Drugsbeleid

18.11.2008

De VNG en de gemeente Maastricht organiseren een Bestuurlijke top Drugsbeleid over het drugbeleid mede naar aanleiding van de sluiting van de coffeeshops in Bergen op Zoom en Roosendaal. Voor sommige gemeenten is de maat vol voor wat betreft het drugstoerisme en de overlast die hiermee gepaard gaat. Tijd voor een gesprek tussen de grensgemeenten en alle andere gemeenten over het huidige coffeeshopbeleid en hoe daarmee om te gaan. De bijeenkomst is besloten en zal op vrijdag 21 november 2008 plaatsvinden van 14.00 uur tot 17.00 uur in het stadhuis van Almere.

Wie komen er op de bijeenkomst?
De bijeenkomst wordt niet alleen georganiseerd voor burgemeesters van grensgemeenten die problemen ervaren om het huidig drugbeleid op lokaal niveau vorm te geven, maar ook voor burgemeesters van niet-grensgemeenten die zich bij deze problematiek betrokken voelen. De bijeenkomst zal namelijk als eerste stap dienen in een bredere consultatie van gemeenten met betrekking tot de ervaringen met het huidige Nederlands drugbeleid.

Wat wordt besproken?
Met elkaar willen gemeenten op deze bijeenkomst tot een uitwisseling van best practises komen van lokaal drugsbeleid. Wat gaat goed en wat gaat minder goed. De huidige knelpunten zullen worden geïnventariseerd met specifieke aandacht voor overlast van drugstoeristen, criminaliteit, gezondheidsaspecten als verslaving etc. Vervolgens wordt bepaald welke problemen de gemeenten gezamenlijk zouden kunnen oplossen. Maar ook wat er vanuit het rijk nodig is om zaken aan te pakken. Gemeenten bepalen immers niet het beleid voor (soft)drugs, en kunnen ook niet de nationale wetgeving veranderen. Zij zoeken slechts oplossingen om met de wetgeving om te gaan. Daarom wordt de top 10 knelpunten vervolgens door de VNG tevens aangeboden aan en besproken met de betrokken ministers.

Aansluitend is de persconferentie
Omdat de bijeenkomst besloten is, wordt na afloop een persconferentie gehouden. Deze heeft plaats in de Burgerzaal van het stadhuis in Almere. Deze persconferentie zal om 17.00 uur starten. Wij nodigen u van harte uit de persconferentie bij te wonen. Graag willen wij u verzoeken om u hiervoor aan te melden per mail aan nellie.monroy@vng.nl. Vooraf kunnen wij nog geen interviewverzoeken inwilligen, ter plekke kunnen interviews worden gegeven en geregeld.