Gemeente Sittard-Geleen


166_2008

Sittard-Geleen organiseert symposium 'Senioren onze Zorg'

Sittard-Geleen, 19 november 2008 - De gemeente Sittard-Geleen organiseert op vrijdag 21 november 2008 in het congrescentrum Fortunato het symposium Senioren onze Zorg. In Sittard-Geleen wonen op dit moment ruim 28.000 55-plussers. Het aandeel 55-plussers zal de komende 10 jaar flink toenemen. Aangezien de ouderdom vaak met gebreken komt, zal dit een toename van het aantal mensen met ziekte en functiestoornissen met zich meebrengen en daarmee een toename van de zorgvraag. Wethouder Berry van Rijswijk (ouderenbeleid):'Wij willen graag het woon- en leefklimaat in onze stad nog verder verbeteren zodat kwetsbare senioren langer en in goede gezondheid zelfstandig kunnen blijven wonen. Eind 2007 hebben wij daarom het onderzoek 'De seniorenmonitor' laten uitvoeren. Tijdens dit symposium willen wij doorpraten over de belangrijkste conclusies uit de monitor en uiteindelijk werken naar een actieprogramma om de gezondheid en leefsituatie van de senioren in onze stad te verbeteren. Alle ketenpartners van de gemeente Sittard-Geleen worden uitgenodigd hierover mee te denken en mee te praten en straks hieraan mee te werken'.

Tijdens dit symposium kunnen de ketenpartners in een drietal workshops praten over hoe de problemen, die uit het onderzoek zijn gebleken, kunnen worden opgelost en hoe verdere problemen kunnen worden voorkomen. De thema's van de workshops zijn:


1. Psychische gezondheid, hoe kan eenzaamheid worden voorkomen?


2. Lichamelijke gezondheid, hoe wordt gezond leven bevorderd?


3. Voorzieningen en bereikbaarheid, welke preventieve voorzieningen kunnen een bijdrage leveren aan een gezond woon- en leefklimaat?

Het onderzoek door de GGD en de resultaten van dit symposium zijn twee van de drie bouwstenen waarmee een uitvoeringsprogramma 2009-2011 voor ouderen in Sittard-Geleen zal worden opgesteld. De derde bouwsteen wordt gevormd uit de resultaten van 5 bijeenkomsten (in november/december 2008 in de verschillende stadsdelen) waarin gesprekken worden gevoerd tussen het college en de senioren.

Dit uitvoeringsprogramma wordt begin 2009 vastgesteld en zal voor de komende jaren de basis vormen in ons streven om het woon- en leefklimaat voor ouderen in Sittard-Geleen nog verder te verbeteren.


---




Gemeente Sittard-Geleen