Nederlandse afsluiting 'International Year of Sanitation'

19/11/2008 15:17

NWP - Stichting Netherlands Water Partnership

Fundament gelegd voor nieuwe aanpak sanitatieproblematiek

Tot voor kort bestond het woord 'sanitatie' niet in het Nederlands, inmiddels is het gemeengoed geworden. Sanitatie staat op de kaart dankzij het "International Year of Sanitation". Op 21 november sluiten Simavi, Het International Water and Sanitation Centre (IRC) en het Netherlands Water Partnership het VN jaar officieel af in het Koninklijk Instituut voor de Tropen. In aanwezigheid van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem Alexander bespreekt men de resultaten, maar de nadruk ligt op de uitdagingen die nog wachten.

'The man who would not take shit'

De bijeenkomst staat in het teken van urbane sanitatie, een van de groeiende uitdagingen in de toekomst. Van de 2,5 miljard mensen die nog geen goede sanitaire voorzieningen hebben, wonen er steeds meer in steden. Sanitatie is een cruciale schakel in de armoedeketen, vanwege het nadelige effect op de gezondheid. Het heeft ook een grote impact op de menselijke waardigheid. Dat wordt duidelijk uit het aangrijpende betoog van Wilson Bezwada, die al jaren campagne voert tegen de praktijk van 'Manual Scavenging'. In India worden toiletten nog steeds met de hand leeggeschept door een klasse van 'onaanraakbaren'. Het betoog van 'The Man who would not take shit' zoals Bezwada ook wel eens is genoemd, is een reality check tussen de sprekers die de Nederlandse inzet op het gebied van sanitatie belichten.

Van Tata tot Waste

Het International Year of Sanitation heeft tot vele nieuwe samenwerkingsvormen geleid. Voor het eerst werkten zoveel partijen uit het bedrijfsleven, overheden en NGO's samen aan oplossingen. Wereldwaterdag 2008 is daar een treffend voorbeeld van. Op die dag leverden tientallen partijen expertise, financiering, arbeid of andere steun om achttien sanitatieprojecten van de grond te trekken. Dat leverde acht miljoen euro aan intenties op. Een aantal van deze projecten passeert de revue. Bijvoorbeeld het project van de indiase verzekeraar TATA-AIG, SNS Reaal, Unu-Merit (Universiteit Maastricht), het indiase microfinancieringsinstituut BISWA en de Nederlandse NGO WASTE. Zij ontwikkelden samen een nieuwe aanpak voor sanitatie die de voorzieningen voor een miljoen huishoudens in India moet verbeteren. Voor het eerst wordt de directe relatie gelegd tussen sanitatie en gezondheid: een verzekeraar stapt in het project omdat mensen met betere sanitatievoorzieningen gezonder zijn. Bijvoorbeeld zoals de verzekeraars bij ons de fitnesschool betalen.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.nwp.nl