Provincie Groningen

WOORDENSTROOM Laatste kunstwerk geopend van kunstproject WOORDENSTROOM 19 november 2008

Op vrijdag 21 november om 14.30 uur opent gedeputeerde Hans Gerritsen het twaalfde en laatste kunstwerk van het kunstproject WOORDENSTROOM. Het kunstwerk hangt aan populieren aan de Noordzijde van het Eemskanaal, ter hoogte van de gemeente Ten Boer.

Het 'taalbeeldkunstwerk', 'GWL' is een productie van beeldend kunstenaar Milou van Ham. Het is gebaseerd op de verbeelding van drie begrippen die te maken hebben met de omgeving van het kunstwerk. De betekenis ervan wordt onthuld tijdens de opening. GWL zal minstens vijf jaar te zien zijn.

'GWL' is de laatste in een rij van twaalf kunstwerken die gedurende de afgelopen twee jaar gerealiseerd zijn langs de gehele Vaarweg Lemmer-Delfzijl. De naam WOORDENSTROOM verwijst naar de taal-beeldroute die door de uitvoering van deze kunstwerken ontstaat langs de drie kanalen in de provincies Groningen en Fryslân. Naast de twaalf permanente kunstwerken hebben op 1 september 2006, 85 schrijvers de zogenaamde 'Biografie van de Vaarweg' geschreven. Deze biografie is boekvorm verschenen.

De aanleiding voor het kunstproject WOORDENSTROOM zijn de verbeteringswerken aan de vaarweg Lemmer-Delfzijl. Deze vaarweg wordt verbreed en verdiept, en de doorvaarhoogte wordt vergroot. De vaarweg Lemmer-Delfzijl, hoofdzakelijk bedoeld voor de beroepsvaart, maakt deel uit van de hoofdvaarweg Amsterdam-Delfzijl en is een belangrijke schakel in het Europese vaarwegennet.

Zie voor meer info www.lemmerdelfzijl.nl.

19 november 2008