Plan Nederland


PERSBERICHT

Plan Nederland wil internationaal Kinderrechtenstrafhof

Amsterdam, 19 november 2008 - Kindgerichte ontwikkelingsorganisatie Plan Nederland pleit voor de oprichting van een internationaal Kinderrechtenstrafhof om de straffeloosheid van geweld tegen kinderen aan de kaak te stellen en het juridisch falen om daders te straffen bloot te leggen. Met een debat op vrijdag 21 november, een dag na de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, wil Plan Nederland hiervoor de eerste stappen zetten.

Als in Nederland een kind wordt gekidnapt, beheerst dat het nieuws en worden Kamervragen gesteld. Over de 250 miljoen kinderen wereldwijd die jaarlijks slachtoffer zijn van kinderhandel, misbruik of moord voor hun organen zwijgt de wereld. Plan Nederland vindt dit onacceptabel. 19 jaar na de ondertekening van het VN-verdrag voor de Rechten van het Kind is het hoog tijd dat schendingen van de rechten van kinderen worden bestraft.

Pilot in Kenia
In samenwerking met andere (internationale) kinderrechtenorganisaties, kinderrechters en advocaten wil Plan Nederland eerst internationaal draagvlak creëren. Het uiteindelijke doel is grove kinderrechtenschendingen via het internationale Strafhof in Den Haag aan te pakken. Geweld tegen kinderen vindt immers op zo grote schaal plaats en vraagt zoveel slachtoffers, dat het gerechtvaardigd is te spreken van misdaden tegen de menselijkheid.

In Kenia starten Plan Nederland en partners als pilot een eerste kinderrechtentribunaal, in samenwerking met de Keniaanse NGO Children Legal Action Network. De heer Chavangi Tom, directeur van deze organisatie, en Jaap Doek, voormalig voorzitter van het VN-Comité voor de Rechten van het Kind geven de aftrap van het debat op vrijdag 21 november.

Plan Nederland is lid van Plan International, een internationale, humanitaire, kindgerichte ontwikkelingsorganisatie zonder politieke, godsdienstige of commerciële doelstellingen. Op basis van kindsponsoring werkt Plan al 70 jaar en in vaak moeilijke en complexe omstandigheden aan blijvende verbeteringen in de levenssituatie van kinderen en hun families in ontwikkelingslanden. Plan doet dit door middel van kindgerichte gemeenschapsprojecten in 49 landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Van iedere euro die bij Plan binnenkomt, wordt minimaal 80 cent besteed aan het opstarten, uitvoeren en begeleiden van deze projecten. Plan zet zich wereldwijd in voor de rechten van kinderen en naleving van het VN-verdrag voor de Rechten van het Kind.

Plan Nederland T +31 (0)20 549 55 55 Van Boshuizenstraat 12 F +31 (0)20 644 40 65 1083 BA Amsterdam info@plannederland.nl P.O. Box 75454 www.plannederland.nl 1070 AL Amsterdam Rabobank 39.35.86.766 Postbank 3452100 KvK Amsterdam 41198890