Stichting WPC en Nationale-Nederlanden bereiken een akkoord

21/11/2008 09:33

Stichting Woekerpolis Claim

Amsterdam, 21 november 2008

Tweede compensatieregeling in woekerpoliszaak

Stichting WPC (Woekerpolis Claim) heeft samen met Stichting Verliespolis een compensatieregeling getroffen met Nationale-Nederlanden, Postbank Verzekeringen en RVS. De regeling is de tweede die tot stand komt in de woekerpoliszaak. "Na de Delta Lloyd-regeling hebben we opnieuw een akkoord gesloten waarin een redelijke oplossing wordt geboden aan de meerderheid van de polishouders", aldus Jeroen Wendelgelst, voorzitter van stichting WPC. "Maar wij zijn pas tevreden na goedkeuring van de bij ons aangesloten polishouders van deze drie bedrijfsonderdelen van ING. Zij bepalen uiteindelijk of de overeenkomst overeind blijft. Wij leggen deze regeling met een positief advies aan onze achterban voor."

Voor de verschillende polissen bij Nationale-Nederlanden, Postbank Verzekeringen en RVS is afgesproken wat op einddatum de maximale kosten mogen zijn. Deze zijn minimaal gelijk aan de afspraken met Delta Lloyd en komen daarmee wederom fors lager uit dan aanbevolen door de Ombudsman Financiële Dienstverlening Wabeke.

Naast de vaststelling van kostenplafonds zijn afspraken gemaakt over de hoogte van de kosten van de overlijdensrisicodekking. De huidige waarde van de tegemoetkoming bedraagt circa EUR 365 miljoen. Dat is inclusief een bedrag van EUR70 miljoen voor een fonds voor schrijnende gevallen.

De gerechtelijke procedure die stichting WPC tegen Nationale-Nederlanden voert, wordt definitief beëindigd als een meerderheid van de achterban van de stichting akkoord gaat met de compensatieregeling. Om de mening van de bij WPC aangesloten polishouders te peilen, wordt binnenkort via internet een enqu(ee)te gehouden. Dat is ook gebeurd na de Delta Lloyd-regeling, die begin oktober met een ruime meerderheid van stemmen aanvaard is.

Stichting WPC vindt het van het grootste belang dat de achterban het laatste woord houdt over de afspraken die met verzekeraars worden gemaakt. Ook na de enqu(ee)te is een polishouder vrij om het individuele aanbod tot compensatie te weigeren of accepteren.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie (