MKB heeft iets minder last van files

21/11/2008 09:38

EIM B.V.

Het wordt steeds voller en drukker op de snelwegen en in binnensteden. De bereikbaarheid is al jarenlang een van de belangrijkste eisen die ondernemers aan hun locatie stellen. En met die bereikbaarheid is het steeds minder goed gesteld. Toch ervaren MKB-ondernemers in ons land nu minder vaak problemen als gevolg van slechte bereikbaarheid dan vier jaar geleden, terwijl de files niet korter worden en het aantal verkeersopstoppingen niet terugloopt. De gemaakte 'winst' in de afgelopen jaren is een gevolg van enerzijds gewenning en anderzijds van eigen maatregelen. Dit blijkt uit onderzoek van EIM.

Bereikbaarheid van en voor klanten

Van de MKB-ondernemingen ervaart 55% een bereikbaarheidsprobleem (groot danwel klein). Dat is 6 procentpunt minder dan in 2003. De afname zit vooral bij de groep bedrijven met 25 tot 50 werknemers. Zij ondervinden ook meer hinder dan de kleine bedrijven met 1 tot 5 werknemers én zij ondernemen meer maatregelen om het fileprobleem te omzeilen.

De ondernemers hebben vooral 'last' wanneer zij zelf de klant willen bereiken en wanneer leveranciers en klanten hun bedrijf willen bezoeken (het zakelijke relatie-verkeer). Dat het personeel en de ondernemer zelf dagelijks op tijd op het werk moeten zijn (het woon-werkverkeer) is een minder groot probleem. De problemen zijn het grootst in de transport- en financiële sector en het kleinst in de horeca en overige dienstverlening. Voor 22% van de MKB-ondernemers heeft het bereikbaarheidsprobleem nadelige gevolgen voor de concurrentiepositie.

Thuiswerken (en flexibele werktijden) als remedie

MKB-ondernemers leggen zich niet passief neer bij het bereikbaarheidsprobleem. Zij pakken het probleem zelf aan door het bevorderen van het thuiswerken, het invoeren van flexibele werktijden voor het personeel, het invoeren van een flexibele logistiek en als uiterste maatregel het verplaatsen van het bedrijf. Bij 33% van het MKB is thuiswerken nu mogelijk. Bij 51% van het MKB zijn flexibele werktijden ingevoerd. Vooral het thuiswerken is vergeleken met 2003 sterk toegenomen (met 11 procentpunten). Flexiblele werktijden nemen daarentegen een minder grote vlucht als in 2003 verwacht werd. De invloed van deze MKB-maatregelen is te zien in het feit dat het woonwerkverkeer als een minder groot probleem wordt ervaren dan het zakelijke relatie-verkeer.





http://www.ondernemerschap.nl