Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 21 november 2008

Kenmerk 232

Amsterdam pleit voor behoud coffeeshopstelsel Cohen: "Regulering van de achterdeur is noodzakelijk" Ruim 40 coffeeshops weg na invoering afstandscriterium tot scholen

Amsterdam pleit voor behoud van het coffeeshopstelsel. Daartoe moet echter wel een aantal aanvullende maatregelen worden genomen. Zo stelt de gemeente voor de zogenaamde achterdeur verder te reguleren. Er moet een gesloten systeem komen waarbij duidelijk wordt waar de softdrugs vandaan komen. Daarnaast zal Amsterdam het afstandscriterium tot scholen invoeren. Het Rijk heeft alle gemeenten deze maatregel opgelegd. Het afstandscriterium dat Amsterdam gaat hanteren is een straal van 200 meter gecombineerd met een loopafstand van 250 meter. Op dit moment zijn er 228 coffeeshops in Amsterdam waarvan 140 in stadsdeel Centrum. Een eerste schouw laat zien dat 43 coffeeshops niet voldoen aan het nieuwe afstandscriterium. Dit wordt ter plekke nog zorgvuldig nagemeten. De meeste van deze coffeeshops bevinden zich in stadsdeel Centrum (26). Voor deze coffeeshops geldt tot 31 december 2011 een uitsterfbeleid. De Amsterdamse coffeeshops worden hier vandaag per brief over geïnformeerd. Dit staat in de notitie `Het Amsterdamse coffeeshopbeleid 2008', die het college van B&W heeft vastgesteld. Deze notitie geeft een actueel overzicht van het coffeeshopbeleid en evalueert ruim tien jaar coffeeshops in Amsterdam. De notitie wordt vrijgegeven voor inspraak en zal binnenkort in de Raadscommissie voor Algemene Zaken worden besproken.

Amsterdam heeft besloten dat het afstandscriterium alleen gaat gelden voor onderwijsinstellingen voor voorgezet en middelbaar beroepsonderwijs. Dit zijn onderwijsinstellingen waarbij de leerlingen overwegend ouder zijn dan 12 jaar. Het basisonderwijs is buiten beschouwing gelaten omdat er op de basisschool nauwelijks cannabis wordt gebruikt. Bovendien zouden er in dat geval teveel coffeeshops moeten verdwijnen. Dit maakt het risico voor ongewenste neveneffecten als straathandel te groot en zou een te grote druk leggen op de overblijvende coffeeshops.

Meer dan een kwart van alle coffeeshops in Nederland bevindt zich in Amsterdam. In Amsterdam is een behoorlijk deel van de vraag naar drugs, zeker in de binnenstad, afkomstig van toeristen. Uit een onderzoek onder toeristen in Amsterdam blijkt dat 23% van hen een bezoek aan een coffeeshop brengt. Vergelijkbare openbare ordeproblemen zoals die ervaren worden in de grensstreek van ons land kent Amsterdam echter niet. Dit heeft te maken met de afstand tot de grens.

Wel maakt Amsterdam zich zorgen over de mogelijke invloed van de georganiseerde criminaliteit op de toelevering, de zogenaamde `achterdeurproblematiek'. Burgemeester Cohen zal daarom het landelijke Parket generaal vragen hiernaar een onderzoek te doen. Naast invoering van het afstandscriterium is Amsterdam van plan om bij de plannen voor het Wallengebied ook nog voorstellen te doen om de overconcentratie aan coffeeshops daar terug te brengen.
.

21 november 2008 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 232 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

Het belangrijkste doel van het gedoogbeleid is de scheiding van harddrugs en softdrugs. Op het naleven van dit gedoogbeleid wordt streng toegezien. Zo behoren coffeeshops tot de scherpst gecontroleerde groep in de horecabranche. Ook wordt een ondernemer van een coffeeshop getoetst middels de Wet Bibob. Verder zijn er duidelijke afspraken gemaakt met de coffeeshops. Zo mogen zij niet afficheren en geen jongeren onder de 18 jaar toelaten. Er zijn geen signalen dat coffeeshops verhoudingsgewijs meer overlast opleveren dan andere horecabedrijven in de stad.

In de beleidsnotitie `Preventie genotmiddelengebruik Amsterdam 2008-2011' staat dat het percentage jongeren in Amsterdam dat cannabis gebruikt moet dalen van ongeveer 20% nu naar ongeveer 15% in 2011. In dit kader worden er in Amsterdam diverse activiteiten uitgevoerd. Zo wordt in het programma `De gezonde school en genotmiddelen' aandacht besteed aan drugs. Vanaf volgend jaar wordt dit programma op driekwart van de Amsterdamse scholen voor Voortgezet Onderwijs (totaal 70) uitgevoerd. Speciaal voor allochtone jongeren in Amsterdam is het project `CIA' (Cannabis Intelligence Amsterdam) ontwikkeld. CIA is een `peer'-project, waarbij jongeren op vrijwillige basis voorlichting geven aan andere jongeren. Het project `Wiet Wijs' richt zich op jongeren in Amsterdamse spijbelprojecten en in de jeugdhulpverlening