NVZ Vereniging van Ziekenhuizen


NZa inventariseerde effecten kredietcrisis
In een brief van 30 oktober, recent openbaar gemaakt op haar site, signaleert de NZa een aantal effecten die de kredietcrisis bij zorginstellingen veroorzaakt. Vooral de hogere rente, de moeizamere toegang tot kapitaal en mogelijk slechte beleggingen kregen aandacht.

De NZa constateert dat de huidige turbulentie op de financiële markten vooral zorgt voor renteveranderingen. Dit effect zal grotendeels, in het FB, via de nacalculatie worden verwerkt. Bovendien suggereert de NZa dat zij op enig moment de bij de bekostiging gehanteerde risico-opslag kan bijstellen en zegt hier de vinger aan de pols te houden. De NZa memoreert daarbij overigens de recente financiële barometer gezondheidszorg van Ernst &Young, waaruit naar voren kwam dat vaste activa vaak met kortlopende schulden worden gefinancierd. Een stijging van de (korte) rentetarieven kan dan vrij snel tot hogere kosten leiden, de NZa schat dat voor de ziekenhuizen op tenminste 36 miljoen euro per jaar.

De NZa maakt ook een opmerking over mogelijke kostenstijging in het B-segment. Stijgende rente leidt ook daar tot hogere prijzen, wat zou kunnen leiden tot eerder inzetten van het prijsbeheersingsinstrument. De NZa kan dat voorkomen door aan te tonen dat het gaat om onvermijdbare kosten.

Daarnaast betekent de kredietcrisis dat de markt gevoeliger is voor effecten van systeemwijzigingen en/of onzekerheid over welke systeemwijzigingen in welk tempo worden doorgevoerd. Het risico dat financiële instellingen investeringen of liquiditeit niet meer willen financieren, wordt bij beleidsonzekerheid groter. Dit risico moet voor instellingen die selectief investeren en bedrijfsmatig werken, volgens de NZa niet te groot worden. Zij wijst op de ontwikkelingen in dossiers als kapitaallasten en uitbreiding B-segment ziekenhuizen in 2009. Dit kan gevolgen hebben voor de risico-opslag die banken hanteren.

Tot slot constateerde de NZa dat landelijk onvoldoende zicht bestaat op de risico's die zorginstellingen lopen bij lenen en beleggen. Dit is recent iets toegenomen; de minister heeft deze potentiële effecten van de crisis door PriceWaterhouseCoopers en de NVZ in kaart laten brengen (zie NVZ nieuws van 6 november 2008).


* pdf document Bijlage - toelichting mogelijke effecten kredietcrisis

* pdf document Bijlage - brief mogelijke gevolgen kredietcrisis