BOVAG-RAI:vervoersprestatie fiets, bromfiets, motorfiets gelijk aan OV

21/11/2008 10:03

Rai Vereniging

Nederland telt op dit moment 19,1 miljoen tweewielers. Die leggen met zijn allen jaarlijks ongeveer 19 miljard kilometer af, ofwel duizend kilometer per persoon. Dat is een vervoersprestatie die bijna gelijk is aan het openbaar vervoer, dat in 2007 goed was voor 21,2 miljard reizigerskilometers. Een en ander blijkt uit de nieuwste BOVAG-RAI editie Mobiliteit in Cijfers Tweewielers 2008/2009.

De behoefte aan individuele mobiliteit werkt in het voordeel van de tweewieler. In het dichtbevolkte Nederland zien steeds meer mensen de voordelen in om voor de korte en middellange afstanden de fiets, e-bike (of elektrische fiets), bromfiets of brom/snorscooter te pakken. En voor de wat langere trajecten kan de motorfiets, en sinds kort de voor automobilisten met uitsluitend B-rijbewijs toegankelijke autoscooter, een aantrekkelijke optie zijn.

Dit heeft er voor gezorgd dat het totale park van deze vervoermiddelen het afgelopen decennium is uitgedijd van 17,4 miljoen in 1998 tot 19,1 miljoen vorig jaar. In die periode liet het motorfietspark bijna een verdubbeling zien tot 634.000 machines, kwamen er 1,5 miljoen fietsen bij en bleef het aantal brom- en snorfietsen min of meer schommelen rond een half miljoen eenheden. Vermeldenswaardig is voorts de spectaculaire stijging van de verkoop van e-bikes. Die steeg in 2007 liefst 82,8% ten opzichte van 2006. De gevolgen voor het gebruik bleven niet uit. Het totaal aantal gereden kilometer dat fietsen, brom/snorfietsen en motoren jaarlijks afleggen ligt inmiddels op 19 miljard kilometer, ruim 3 miljard meer dan in 1998.

Positieve marktontwikkelingen

Bijna onnodig om te vermelden dat deze ontwikkeling zich heeft vertaald in gunstige verkoopcijfers. Zo schaften Nederlanders het afgelopen jaar 1,4 miljoen nieuwe fietsen aan, 6 procent meer dan in 2006. Niet alleen werden er meer fietsen verkocht, ook de gemiddelde prijs kwam op een hoger niveau te liggen. Consumenten besteedden in 2007 bij de vakhandel ruim 200 euro meer aan een nieuwe fiets dan zeven jaar geleden.

Opmerkelijk is de comeback van de brom- en snorfietsen. De doelgroep heeft zich de laatste jaren sterk verbreed en is al lang niet meer voorbehouden aan de jeugd. Sinds veel volwassenen dit vervoermiddel hebben (her)ontdekt, is de brom/snorfiets aan een opmars bezig. De grotere belangstelling heeft de verkoop een flinke duw in de rug gegeven. De totale markt eindigde in 2007 op 57.426 eenheden, een plus van 18 procent.

Motorfiets verstevigt positie op weg

Tenslotte laat Mobiliteit in Cijfers Tweewielers zien dat de motorfiets de positie op de weg heeft verstevigd. Alle motorrijders samen leggen ongeveer 3,2 miljard kilometer per jaar af. Dit betekent dat ze in het dagelijkse verkeer steeds vaker te zien zijn. Vorig jaar werden er 16.237 verkocht, bijna 10 procent meer dan in 2006. Dat het koperspubliek lang niet altijd uit mannen bestaat blijkt uit het aantal afgegeven motorrijbewijzen in 2007: ruim een kwart (28%) is tegenwoordig vrouw.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.raivereniging.nl