OPTA beboet verspreiders MSN-worm met ruim 100.000 euro

21/11/2008 10:08

Opta

Den Haag, 21 november 2008. OPTA, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, heeft twee verspreiders van ad- en spyware via Windows Live Messenger (beter bekend als MSN) boetes van in totaal meer dan 100.000 euro opgelegd. Deze personen hebben zonder toestemming via MSN kwaadaardige software op computers van consumenten geplaatst. MSN is een chat programma van Microsoft waarmee gebruikers elkaar direct tekstberichtjes kunnen sturen. De malware, bekend als Links4all, zorgde niet alleen voor de installatie van advertentiesoftware maar ook voor de verdere verspreiding via MSN. Jacqueline Smit, Directeur Consumenten Marketing bij Microsoft Nederland, reageert: "Wij waarderen het optreden van de OPTA om misbruikers van Windows Live Messenger aan te pakken. De gebruikers van Windows Live Messenger worden hierdoor beter beschermd."

Verspreiding van de spyware

OPTA kwam de personen op het spoor via het onderzoek naar een andere spyware zaak, DollarRevenue. Uit die informatie bleek dat deze twee personen betrokken waren bij het verspreiden van de DollarRevenue software. De personen maakten gebruik van een MSN-worm om de DollarRevenue software ongemerkt te plaatsen. Dit werkte als volgt: een argeloze gebruiker kreeg een link toegestuurd naar de kwaadaardige software via één van de contactpersonen uit zijn MSN-contactenlijst. De gebruiker dacht dat dit een persoonlijke boodschap betrof met een link naar een foto. Zodra hij de link opende, werd advertentie- en verspreidingssoftware op zijn computer geïnstalleerd. De volgende keer dat de gebruiker het chatprogramma MSN opstartte, werd automatisch aan al zijn contactpersonen in de contactenlijst dezelfde link toegestuurd. Op deze wijze hebben de twee personen de software op minstens 180.000 computers geplaatst.

Overtreding

Het illegaal plaatsten van de Links4all software en de daarmee te verschaffen toegang tot gegevens van de internetgebruikers is een overtreding. Daarom heeft het team internetveiligheid van OPTA op 16 oktober 2007 op diverse locaties administratie en gegevensdragers gevorderd bij beide personen. Hieruit bleek dat de personen minstens 28.000 euro met het verspreiden van Links4all hebben verdiend. De twee personen achter de MSN-worm bleken een ervaren zakenman en een jongeman te zijn. De zakenman zorgde voor de financiering en de jongeman ontwikkelde de software. De jongeman was overigens gedurende een deel van de duur van de overtreding minderjarig. OPTA heeft het tweetal in totaal voor 104.000 euro beboet. De jongeman heeft een boete van 16.000 euro gekregen, waarbij zijn minderjarigheid als boeteverlagende factor is meegewogen. OPTA heeft de zakenman een boete van 88.000 euro opgelegd, met als boeteverzwarende omstandigheid het feit dat hij weigerde bepaalde gegevens te verstrekken.

Beide personen kunnen bezwaar indienen en daarna nog in beroep gaan tegen het boetebesluit.





http://www.opta.nl/asp/publicaties/document.asp?id=2777