Gemeente Enkhuizen

Nieuw openbaar toilet in Enkhuizen

wethouder Franx werpt muntje in unit Enige tijd geleden is achter de HEMA op het parkeerterrein Patershof een toiletunit geplaatst. Na wat laatste technische aanpassingen en het aanbrengen van belettering op de buitenkant van het gebouw is de toiletunit nu klaar en herkenbaar. Onder toeziend oog van wethouder Jan Franx opende raadslid Joke Kuijsten-Bouma donderdag 20 november deze bijzonder luxe openbare toiletvoorziening van het bedrijf Sanitronics. Met de inworp van slechts 20 eurocent werd zij symbolisch de eerste bezoeker.

Het toilet is ruim, verlicht, volautomatisch en zelfreinigend. Zo worden na elk gebruik toiletpot en toiletvloer volledig gereinigd, gedesinfecteerd en gedroogd dankzij een unieke waterdoorlatende vloer. De wastafel en toilet werken via een sensor, iets aanraken is niet nodig. In de unit zijn diverse noodknoppen aanwezig en de deuren openen automatisch na een verblijf langer dan 15 minuten.

Vanuit de gemeenteraad werd al lange tijd gepleit voor een openbaar toegankelijk toilet in het centrum van Enkhuizen, ook voor mensen met een handicap. Nu is het dan zover. Enkhuizen heeft een toiletvoorziening die 24 uur per dag 7 dagen per week te gebruiken is. Om het college te feliciteren met de komst van de toiletunit schonk mevrouw Kuijsten-Bouma namens de raad van Enkhuizen een gepast cadeau: de financiering van een toilet in Bangladesch via Oxfam Novib. Want hoewel de miljoenen bezoekers die Enkhuizen op jaarbasis aantrekt nu gebruik kunnen maken van een openbaar toilet, zijn wereldwijd nog zon
2,6 miljard mensen verstoken van deze basisvoorziening. Wethouder Franx zegde toe via dezelfde organisatie een tweede toilet aan te bieden.
Postbus 11

1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl