Gemeente Veenendaal


Plaatsen liggers voor viaducten, nachtelijke verkeershinder

Rijkswaterstaat brengt liggers aan voor de nieuw te bouwen viaducten Statenpad en Bovenbuurtweg in de A12 ter hoogte van Ede. Dit houdt in dat in de nachten van maandag 24 november tot en met donderdag 27 november tussen 21.00 uur en 06.00 uur ter hoogte van de viaducten voor het verkeer één rijstrook beschikbaar is. Daarnaast zullen deze nachten enkele politiestops plaatsvinden van circa 15 minuten. Verkeer heeft kans op enige verkeershinder, de omgeving kan te maken krijgen met geluidsoverlast.

Â

In het kader van de verbreding van de A12 tussen Ede en Veenendaal in beide richtingen met spitsstroken, is het nodig dat de bestaande viaducten worden verbreed. Dit betekent dat ter plaatse van het bestaande viaduct Bovenbuurtweg een nieuw breder viaduct wordt gebouwd. Bij het Statenpad, een fietsverbinding over de A12, wordt eveneens een breder viaduct gebouwd. Hier ligt tijdens de bouw, naast het in aanbouw zijnde viaduct, een tijdelijke fietsbrug.

Â

Daarnaast sluit Rijkswaterstaat de toerit Veenendaal-West (23) richting Arnhem in de nacht van vrijdag 21 op zaterdag 22 november van
01.00 tot 06.00 uur af. Op deze toerit voert de aannemer nog laatste afrondende werkzaamheden uit. Het verkeer wordt omgeleid via Rondweg-West (N233), Grote Beer en Lorentzstraat naar de nieuwe aansluiting Veenendaal (23a) op de A12. Deze route staat ter plekke aangegeven met gele borden. Tevens is tijdens deze periode op de A12 ter hoogte van de toerit richting Arnhem één rijstrook beschikbaar.

Â

Ongunstige weersomstandigheden gedurende de nacht kunnen ertoe leiden dat de werkzaamheden doorschuiven naar opvolgende nachten(en) of eventueel niet doorgaan.

Â

Rijkswaterstaat verbreedt de A12 tussen Ede en Veenendaal in beide richtingen met spitsstroken. Het werk tussen Veenendaal en knooppunt Maanderbroek is nagenoeg gereed. De laatste werkzaamheden betreffen hier elektrotechnische activiteiten in het kader van de bediening van de spitsstroken (cameraâs, bekabeling, verlichting etc.). Tussen knooppunt Maanderbroek en Ede werkt Rijkswaterstaat de komende periode verder met aanleg geluidswerende voorzieningen, bouw van twee nieuwe viaducten (Statenpadviaduct en viaduct Bovenbuurtweg) en aanbrengen technische voorzieningen om de spitsstroken straks goed te kunnen bedienen. Om deze werkzaamheden goed en veilig te kunnen uitvoeren, is de A12 tussen Ede en knooppunt Maanderbroek in beide richtingen versmald en zijn de rijstroken op sommige plaatsen verschoven. Bovendien geldt een lagere maximumsnelheid.

Â

De verwachting is dat het gehele project medio 2009 gereed is. Vanaf dat moment zullen de spitsstroken tussen Veenendaal en Ede in beide richtingen opengesteld kunnen worden.