Persberichten stad Utrecht, 10.30 uur

Utrecht, 21-11-2008

Achtervolging na bedrijfsinbraak

DE MEERN/ROTTERDAM Een Amsterdamse inbreker werd na een inbraak in Rotterdam en een daarop volgende achtervolging uiteindelijk in Utrecht aangehouden.

Rond 05.20 uur nam de politiemeldkamer van Rotterdam-Rijnmond contact op met de politiemeldkamer van Utrecht. Politie-eenheden van Rotterdam zaten over de Rijksweg A12 achter een auto aan, waarvan de bestuurder was betrapt bij een bedrijfsinbraak in Rotterdam. De achtervolging vond plaats met een snelheid van 160 km/u. De rechtervoorband van de auto was lek en de verdachte reed op de velg. Daarmee veroorzaakte hij een grote vonkenregen.

Meerdere politie-eenheden van Utrecht sloten vanaf onder andere Woerden bij de achtervolging aan. De verdachte reed tussen Woerden en benzinestation Bijleveld met een snelheid van ongeveer 160 km/u over de linkervluchtstrook. Daarna stuurde hij de rijbaan op, maar kreeg kennelijk toch problemen met het rijden op de velg en vervolgde zijn vlucht met een snelheid van ongeveer 100 km/u weer over de linkervluchtstrook.

Vervolgens werd de auto ter hoogte van De Meern aan alle kanten ingesloten door politieautos, die snelheid minderden om zo de verdachte tot stoppen te dwingen. Hij probeerde nog weg te komen door tegen een politieauto aan te rijden, maar dat mocht niet baten. Toen alle voertuigen stilstonden, sprongen de agenten uit hun autos en trokken de

verdachte uit zijn auto. Daarbij verzette hij zich hevig en hij moest met vereende krachten onder controle worden gebracht en geboeid.

De verdachte, een 21-jarige man uit Amsterdam, is overgebracht naar het politiebureau in Rotterdam. Zijn auto is in beslag genomen en gaat ook die kant op. De aangereden politieauto liep schade aan de linkerzijde aan de koplamp, voorscherm en portier op.

Zonder rijbewijs dronken op de weg

UTRECHT De politie heeft in de nacht van donderdag 20 op vrijdag 21 november een man aangehouden omdat hij zonder rijbewijs onder invloed in zijn auto reed.

Tijdens de surveillance zagen agenten rond 04.40 uur een bestuurder ter hoogte van de Nachtegaalstraat over de busbaan rijden. Even verderop zagen de agenten dat de bestuurder het rode verkeerslicht negeerde. Op de Wittevrouwensingel werd de auto aan de kant gezet en de bestuurder gecontroleerd. De man gaf aan geen papieren bij zich te hebben. Hij werd aangehouden en voor onderzoek meegenomen naar het bureau. Hier bleek dat hij onder invloed van alcohol was en een valse naam had opgegeven.

De 28-jarige verdachte uit Ede (Gelderland) blies 560 ug/l op het ademanalyseapparaat en kreeg hiervoor een proces-verbaal. Tevens bleek dat de man niet in het bezit was van een rijbewijs. De auto werd in beslag genomen.

Man beroofd

UTRECHT Op het Buurkerhof vond in de nacht van donderdag 20 op vrijdag 21 november een straatroof plaats waarbij een man beroofd werd van zijn portemonnee en mobiele telefoon.

Een getuige belde omstreeks 02.20 uur naar de politie omdat hij had gezien dat een man op het Buurkerkhof geslagen was en vervolgens beroofd werd. Ter plaats troffen agenten een 27-jarige man op de grond aan. De man had een hoofdwond en verklaarde beroofd te zijn door een onbekende man. Het slachtoffer was met een voorwerp op zijn hoofd geslagen en op de grond gevallen. De getuige had gezien dat de verdachte vervolgens de portemonnee en de mobiele telefoon van het slachtoffer had meegenomen.

De politie is op zoek naar getuige(n) van deze gewelddadige beroving. Heeft u informatie, belt u dan met de politie van bureau Utrecht centrum, tel.: 0900 88 44.

Man steelt fietswiel

UTRECHT Een man demonteerde in de nacht van donderdag 20 op vrijdag 21 november een voorwiel van een fiets en wilde deze op zijn eigen fiets monteren. Cameratoezicht filmde de diefstal, waardoor hij kon worden aangehouden.

Het cameratoezicht zag omstreeks 00.05 uur dat een man een voorwiel van een fiets aan de Catharijnesingel aan het demonteren was. De man nam het voorwiel mee naar de fietsenstalling en was het wiel onder zijn eigen fiets aan het monteren. De 38-jarige man uit Utrecht werd aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het bureau.

Verkeerscontrole

UTRECHT De politie heeft donderdagmiddag- en avond een grote verkeerscontrole in het district Utrecht noord uitgevoerd.

Tussen 13.30 en 22.00 uur werd onder andere in samenwerking met de ANWB, Douane, Belastingdienst en het scooterteam gecontroleerd. De belastingdienst had 27 hits met een totaal bedrag van 265.000 euro. Dit betrof elf betalingen en twaalf beslagleggingen. Acht autos werden afgevoerd. 25 Bestuurders konden een bekeuring voorkomen omdat zij via de ANWB hun verlichting lieten repareren. Het scooterteam schreef 30 bekeuringen uit voor onder andere het niet hebben van een bromfietsrijbewijs, het niet dragen van de helm, slechte remmen, een te hoge constructiesnelheid en diverse verkeersovertredingen. De uitkeringsinstantie UWV trof negen personen aan die onterecht een uitkering genoten.

Verder werden bekeuringen uitgeschreven voor een verlopen APK, het negeren van het rode verkeerslicht, rijden met een ongeldig rijbewijs, gladde banden, geen of onjuiste verlichting en het maken van