Gemeente Breda

Breda subsidieert restauratie religieus erfgoed

Klik hier voor vergroting.

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om 483.000 te besteden aan het opknappen van de kapel bij het klooster aan de Schorsmolenstraat en van de St. Joostkapel in de Ginnekenstraat. Het gaat om het nog resterende restauratiebudget van de in de periode 2004-2006 ingeplande en afgeronde restauraties. Voor deze twee monumenten is gekozen, omdat 2008 is uitgeroepen tot jaar van het religieus erfgoed.

In 2004 is is vanuit het bestedingsvoorstel Architectuur en Monumenten 2004-2006 1,7 miljoen euro beschikbaar gesteld, waarvan een groot deel voor de restauratie van monumenten.

Van dit budget zijn de toren van de St. Antoniuskerk in de St. Janstraat, het Arm Kinderhuis (Kloosterplein 6), de Vishal en Klapcot aan de Haven, het Bisschoppelijk Paleis in de Veemarktstraat, het hofhuis Catharinastraat 91, het missiehuis Teteringen aan de Oosterhoutseweg, de kapel en het klooster aan de Schorsmolenstraat en de glas-in-loodramen van de Laurentiuskerk in Ulvenhout gerestaureerd.

Door subsidiemeevallers en efficiënt werken is geld overgebleven. Hierover heeft het college nu bepaald dat het aan de twee religieuze objecten besteed mag worden.

Dat voor de kapel aan de Schorsmolenstraat nog extra geld nodig is heeft te maken met de onverwacht slechte staat van de spanten bij de muurplaat. De kloosterorde kan de onvoorziene meerkosten niet dragen. Om die reden heeft het een subsidieverzoek ingediend bij de gemeente. Het college honoreert dit verzoek door 200.000 beschikbaar te stellen.

Ook de toren van de St. Joostkapel in de Ginnekenstraat is hard aan restauratie toe. Het bisdom Breda heeft aangegeven de kosten van deze dringende restauratie niet te kunnen dragen en ook het rijk draagt hier niet aan bij. Het college doet dit nu wel met een bijdrage van 283.000.

Breda, 21 november 2008