SP: Ter Horst moet mosquito alsnog verbieden

21/11/2008 10:56

SP

De SP roept minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) op de mosquito, een apparaat om hangjongeren te verdrijven, alsnog te verbieden. De minister kondigde donderdag aan gemeenten erop te gaan wijzen dat de mosquito wellicht in strijd is met de grondwet. SP-Kamerlid Renske Leijten: "Dat lijkt me erg omslachtig. Ze kan de mosquito beter verbieden, dan weten we zeker dat gebruik ervan in strijd is met de wet."

De SP stelde begin dit jaar al eens voor de mosquito te verbieden, maar kreeg daar niet de handen voor op elkaar in de Tweede Kamer. Het apparaat, dat een hoge fluittoon voortbrengt die alleen hoorbaar is voor mensen onder 25 jaar, wordt door verschillende gemeenten ingezet tegen overlastgevende hangjongeren. Minister Ter Horst zei donderdag dat gemeenten die de mosquito gebruiken mogelijk grondrechten van mensen schenden, zoals bewegingsvrijheid en de onaantastbaarheid van het menselijk lichaam. Die gemeenten riskeren een rechtszaak, aldus Ter Horst. ROOD, de jongerenorganisatie van de SP, heeft jongeren in Rotterdam die te maken hebben met de mosquito al opgeroepen een proefproces tegen de gemeente te beginnen

Leijten: "Alles wijst er nu op dat het einde van de mosquito nabij is. De mosquito lost niks op, het is enkel het verplaatsen van het probleem en jaagt ook de jongeren weg die zich goed gedragen. In plaats van wegpesten moet je juist investeren in de jeugd. Zorg voor goede plekken voor jongeren, in samenspraak met de jongeren. Je moet problemen oplossen, niet wegpiepen."





http://www.sp.nl