VVD


21-11-2008

Consument betaalt voor extra regelgeving

De VVD stelt vragen over de `supermarkttaks' die wordt ingevoerd.

Vanaf 1 januari 2009 heeft Nederland er weer een nieuwe belasting bij: de supermarkttaks. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) gaat vanaf volgend jaar vervolgcontroles op hygiëne, kwaliteit en arbeidsomstandigheden aan de winkeliers doorberekenen, waardoor alle producten duurder worden.

Volgens een bericht in de Telegraaf vanmorgen (`Supermarkt-taks erbij') hebben de supermarkten laaiend op deze nieuwe maatregel gereageerd en eist het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) dat deze wordt terug gedraaid.

VVD-woordvoerder Charlie Aptroot: "Het is natuurlijk waanzin dat consumenten moeten betalen voor het werk dat de VWA gewoon sinds jaren verplicht is te doen. In plaats van efficiënter te werken gaan ze extra belasting heffen. Dit kabinet doet niet anders dan belastingen verhogen. Alles wordt duurder door deze nieuwe belasting, die direct volgt op de net ingevoerde verpakkingsbelasting. Wij willen deze nieuwe supermarkttaks niet. Bovendien willen wij de verpakkingsbelasting direct weer afschaffen."

Aptroot stelt hierover Kamervragen aan de ministers van Economische Zaken (EZ) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

21 november 2008

Charlie Aptroot: c.aptroot@tweedekamer.nl