D66

Onderzoek toepassing Europese aanbestedingsregels

21 november 2008

D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld roept de Europese Commissie op een onderzoek in te stellen naar de nationale verschillen in de toepassing van Europese aanbestedingsregels. De sociaal-liberaal reageert hiermee op een onderzoek van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) waaruit blijkt dat 80 procent van de Nederlandse architectenbureaus afziet van Europese aanbestedingen vanwege te hoge omzet- en ervaringseisen. De BNA heeft dit deze week aangekaart bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Identiek geïmplementeerd

Volgens In 't Veld hebben Europese regels alleen het beoogde effect als ze in alle Europese lidstaten op identieke wijze worden geïmplementeerd. "Afwijking van de regels door één of meerdere landen, bijvoorbeeld door bijkomende strenge voorwaarden, oftewel `goldplating', verstoort de vrije concurrentie", aldus In 't Veld. In Nederland worden de regels, bedoeld om grotere transparantie te bewerkstelligen en ook kleinere architectenbureaus de kans te geven in te tekenen, door opdrachtgevers te strikt uitgelegd.

Aanvullende eisen onnodig

In 't Veld krijgt bijval van D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham. Die vroeg het kabinet eerder al zorg te dragen voor het feit dat geen aanvullende omzet- en ervaringseisen aan architectenbureaus worden gesteld. Van der Ham: "De minister heeft begin oktober erkend dat dergelijke eisen niet nodig zijn. Dat was al een belangrijke stap voor het oplossen van de problemen met Europees aanbesteden. Het is goed dat D66 dit nu ook Europees oppakt."