Gemeente Maastricht

Wijkontwikkelingsplannen voor Maastricht Noordoost maken wijken vitaal en aantrekkelijk

De concept-wijkontwikkelingsplannen (WOP) voor Maastricht Noordoost, die gepresenteerd worden door de gemeente Maastricht, woningcorporaties Servatius en Woonpunt en de buurtkaders, gaan de wijken Limmel / Nazareth en Wittevrouwenveld / Wyckerpoort weer vitaal en aantrekkelijk maken. De plannen hebben betrekking op versterking van de sociale infrastructuur, nieuwe voorzieningen in het hart van de wijken en het gevarieerder maken van de woningvoorraad. De bewoners die te maken krijgen met de eventuele sloop van hun woning zijn de afgelopen dagen persoonlijk door de woningcorporaties geïnformeerd. De plannen worden volgende week aan alle bewoners in de buurten gepresenteerd.

De twee wijkontwikkelingsplannen zijn een vervolg op het Wijkactieplan en de Structuurschets voor Maastricht Noordoost en beogen sociale versterking en ruimtelijke verandering.

De sociale versterking richt zich in beide wijken op werkgelegenheidsprojecten, het voorkomen van vroegtijdig schoolverlaten, het versterken van het verenigingsleven en het zorgen voor een veiliger leefomgeving. Ook het beter benutten van de talenten en ambities van mensen is een belangrijke pijler. Door huis-aan-huis aan te bellen wordt de eigen kracht van de wijk gemobiliseerd en gaan bewoners actiever betrokken worden bij belangrijke zaken, zoals het verenigingsleven, sociale activiteiten en evenementen, sport, recreatie, openbare ruimte en veiligheid. Deze sociale versterking gaat onder de vlag van "Klavertje Vier" op 5 januari 2009 van start. Deze aanpak is nieuw in de gemeente Maastricht.

De ruimtelijke verandering in de wijk richt zich primair op het maken van duurzame verbindingen tussen Limmel en Nazareth en tussen het Geusseltpark via Wittevrouwenveld/Wyckerpoort naar Wyck. In het hart van Limmel/Nazareth en Wittevrouwenveld/Wyckerpoort komt een nieuw centrum met onder andere een nieuwe school en winkels. De woningvoorraad krijgt meer variatie door ca. 650 huurwoningen (450 woningen in Limmel/ Nazareth en 200 woningen in Wittevrouwenveld/Wyckerpoort) te vervangen door een gelijk volume met een accent op nieuwe koopgezinswoningen. De bedoeling is om in 2020 in beide wijken een huur cq koopverhouding gerealiseerd te hebben van 60/40. Deze verhouding leidt tot een gevarieerder woningaanbod en geeft bewoners de mogelijkheid om door te stromen van huur naar koop in de eigen wijk.

Niet alleen woningbouw, maar ook nieuwe voorzieningen zullen de wijken een sprong voorwaarts geven. Op de Hoolhoeslocatie in Limmel realiseert Woonpunt een nieuw centrum voor Limmel en Nazareth met winkels, brede school (kindcentrum) en woningen. Een nieuwe school voor beide buurten is noodzakelijk omdat op lange termijn de twee bestaande scholen niet levensvatbaar zijn. Het voornemen is om op diezelfde locatie de bestaande hoogspanningskabels over een lengte van 800 m onder de grond te plaatsen. Om de verbinding tussen beide buurten te optimaliseren wordt een ruim viaduct onder het spoor door gerealiseerd.

Zoals afgesproken in het Charter, zal het Rijk voor beide onderdelen een financiële bijdrage moeten leveren. In de wijk Wittevrouwenveld /Wykerpoort is de uitdaging om een evenwichtige situatie te creëren tussen de winkels in de Voltastraat en de Frankenstraat en de nieuwe voorzieningen in het voormalige KPN gebouw in Wyckerpoort.

Buurtinformatie

Tijdens vier buurtbijeenkomsten (inloopbijeenkomsten) op 24 november (Nazareth, Parochiehuis van 15-21 uur), 25 november (Wittevrouwenveld, Trefcentrum van 16-21 uur), 26 november (Limmel, Lochtmanshuis van 16-21 uur) en 27 november (Wyckerpoort, St.Maartenscollege van 16-21 uur), worden de plannen uitgebreid gepresenteerd aan de bewoners. Deze bijeenkomsten vormen de start van de consultatieperiode. Tot en met 16 januari kunnen belangstellenden aangeven wat zij van de plannen vinden. Deze periode loopt parallel aan de consultatieperiode van de A2-plannen. De resultaten van de consultatie en het definitieve A2-plan worden verwerkt in de wijkontwikkelingsplannen (WOP's). De WOP's worden vervolgens volgend jaar november 2009 vastgesteld. Daarna volgt de uitvoering in de periode 2010-2020.