Wageningen Universiteit en Researchcentrum

21 nov 2008
Nummer: N

De allergische reactie die appels teweeg kunnen brengen, ontstaat door andere eiwitten dan de medici tot dusverre aannamen. Dat blijkt uit onderzoek van een team van plantenwetenschappers van Wageningen Universiteit, waarover ze vorige week publiceerden in Plant Biology.

De appel heeft vier groepen allergene eiwitten die wetenschappers aanduiden met Mal d 1, 2, 3 en 4. Voor Mal d 1 heeft de appel minstens twintig genen, die samen in principe veertig verschillende eiwitten kunnen aanmaken, zegt onderzoeker dr. Eric van de Weg van Plant Research International.

De aandacht van de medici richt zich op de veelvoorkomende eiwitvarianten Mal d 1.01 en Mal d 1.02. âMaar uit ons onderzoek blijkt dat dat waarschijnlijk niet de belangrijkste varianten zijn voor een allergische reactieâ, zegt Van de Weg. Toen de onderzoekers de genetische achtergrond van de hoogallergene Golden Delicious en de laagallergene appelsoorten Santana en Priscilla onderzochten, zagen ze vooral een correlatie met de varianten Mal d 1.04 en 1.06A.

âNu we de genetische achtergronden van de allergenen in appel beter gaan begrijpen, kunnen we daar rekening mee houden bij de veredeling van een appelras zonder allergenenâ, zegt de onderzoeker. âMaar ons onderzoek kan ook de medische sector helpen om een betere diagnostiek en therapie voor allergiepatiënten te ontwikkelen. Nu baseren medici hun allergiemetingen vooral op een eiwitvariant die nauwelijks onderscheidend is voor laag- en hoogallergene appels.â / Albert Sikkema

Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Meer informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail: resource@wur.nl. Zie archief op http://www.resource-online.nl.