Wageningen Universiteit en Researchcentrum

21 nov 2008
Nummer: N

Plant Research International (PRI), onderdeel van Wageningen UR, heeft afgelopen zomer een succesvolle veldproef uitgevoerd met aardappelen die met behulp van cisgenese fytoftora-resistent zijn geÂmaakt. Dat meldde prof. Willem Stiekema tijdens het congres  The Future of Food and Agri, donderdag 13 november in Wageningen.

Stiekema toonde diaâs van een veldje groene, gemodificeerde aardappels, met daarnaast een veldje volledig door de aardappelzieke fytoftora aangetaste gewone aardappels. De onderzoekers hadden beide veldjes geïnfecteerd met ziekteverwekker Phytophthora infestans, om de resistentie van de gmo-aardappel te testen.

PRI heeft een resistentiegen uit wilde aardappel ingebouwd in de aardappel. âWe hebben gekozen voor genetische modificatie met soorteigen genenâ, aldus projectleider dr. Anton Haverkort van PRI. Dit wordt cisgenese genoemd. Volgend jaar willen de onderzoekers een veldproef doen met meerdere resistentiegenen in de aardappel. âDoor stapeling van meerdere resistentiegenen hopen we sneller en slimmer te zijn dan de ziekteverwekker.â Eerdere pogingen om de aardappel met één resistentie-gen te beschermen, werden snel door de schimmelachtige doorbroken.

PRI kan de resistente aardappel niet op de markt brengen, want het ras heeft nog geen Europese toelating. Stiekema en collegaâs pleiten voor toelating. âDe bestrijding van fytoftora via gewasbeschermingsmiddelen leidt tot een enorme milieubelasting en kost jaarlijks 150 miljoen euro in Nederland en tien miljard euro wereldwijd.â

Haverkortâs onderzoek maakt deel uit van het onderzoeksprogramma âDuurzame Resistentie tegen Phytophthoraâ van het ministerie van LNV, waar tien miljoen euro mee gemoeid is. / Albert Sikkema

Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Meer informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail: resource@wur.nl. Zie archief op http://www.resource-online.nl.