Gemeente Rotterdam

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 20 november 2008 heeft de raad het Cultuurplan 2009-2012 vastgesteld. De gemeenteraad heeft verder onder andere een tweeminutendebat gehouden over de terugkeer van zittende bewoners na herstructureringsprojecten en gesproken over het herstellen van de relatie met oud-burgemeester Peper.

Personalia
De gemeenteraad verleende eervol ontslag aan de raadsgriffier mevrouw drs. K.D. Handstede en benoemde de heer drs. J.G.A. Paans als nieuwe raadsgriffier van Rotterdam. De heer Paans start zijn werkzaamheden in de loop van januari 2009.

Tweeminutendebat terugkeer zittende bewoners
herstructureringsprojecten
De SP blijft van mening verschillen met wethouder Karakus of en zo ja welke acties op het gebied van de terugkeer van zittende bewoners na grote herstructureringsprojecten nodig zijn. De fractie wilde een uitspraak van de raad hierover en diende daarom een motie in. De motie droeg het college onder andere op de belangrijkste knelpunten in kaart te brengen en maatregelen te formuleren die de gemeente, corporaties of andere betrokken partijen kunnen nemen om terugkeer te bevorderen. De PvdA en GroenLinks deelden de zorgen van de SP. De fracties gaven echter aan over te weinig informatie te beschikken om een afgewogen besluit te kunnen nemen. Het CDA en de VVD waren het inhoudelijk niet eens met de inhoud van de motie. De motie werd gesteund door Leefbaar Rotterdam, CU-SGP en D66. De motie werd verworpen.

Herstellen relatie oud-burgemeester Peper
De partijen complimenteerden burgemeester Opstelten met het gebaar dat hij maakte om de relatie tussen oud-burgemeester Peper en de gemeente te herstellen. De aanleiding van de verslechterde situatie was de bonnetjesaffaire. Geen van de partijen had problemen met het ophangen van een portret van de heer Peper in de rij van oud-burgemeesters in het stadhuis en de uitreiking van de Van Oldenbarneveltpenning. Verschillende fracties wilden wel weten wat er nog voor het vertrek van burgemeester Opstelten ging gebeuren om een openstaand geldbedrag terug te vorderen bij de heer Peper. Leefbaar Rotterdam en de SP wilden dat het bedrag wordt terugbetaald. De PvdA was voorstander van de idee om de heer Peper om een gebaar te vragen. GroenLinks kon zich hierin vinden, maar vond dat geen voorwaarde. De VVD gaf aan dat de motie die ging over het terugbetalen van geld is afgedaan. Er is door middel van de motie-Marapin destijds een moreel beroep gedaan op o.a. de heer Peper om een bedrag aan de gemeente terug te betalen. De heer Peper is daar niet op ingegaan. Dat is zijn goed recht, vonden VVD en CDA. De VVD en CU-SGP gaven aan dat de afgelopen jaren niemand actie heeft ondernomen op dit dossier. D66 vond dat geen argument. De partij zag het herstellen van de band tussen de gemeente en de heer Peper los van het terughalen van het geld. De fractie riep op een raadsbesluit te nemen over het laatste, zodat er een punt achter de lang lopende kwestie gezet kan worden. Burgemeester Opstelten gaf aan dat de toenadering zijn initiatief was. De bedoeling was dat er een streep onder de affaire gehele gezet zou worden. Onder andere omdat de motie is afgehandeld, dit voor de stad het juiste moment en de juiste keuze was. De VVD, de PvdA, GroenLinks, het CDA, CU-SGP stonden achter dit het initiatief van de burgemeester. Er werd een streep gezet onder de kwestie.

Cultuurplan 2009-2012
Het college bood de gemeenteraad het verdelingsvoorstel voor het Cultuurplan 2009-1012 aan. Diverse beleidsnotas op het gebied van de ontwikkeling van kunst en cultuur in de stad en het advies van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur zijn leidend geweest. Ingezet wordt op een brede basis van sterke culturele instellingen (klein en groot), intensieve programmas en incidentele projectsubsidies. Zo wil het college ruimte bieden voor experimenten, vernieuwing, onderzoek en samenwerking binnen de sector. Leefbaar Rotterdam en CU-SGP riepen op te kiezen. Niet van alles een beetje, maar Rotterdam op de kaart zetten met waar ze goed in is. Veel fracties gaven complimenten aan de culturele instellingen voor hun bijdragen. Daarnaast konden ze in grote lijnen uit de voeten met het voorstel. Er werden 23 moties ingediend. Moties die vooral opriepen de verdeling van gelden iets te wijzigen en alsnog geld vrij te maken voor verschillende instellingen of plannen. Wethouder Grashoff was tevreden met de steun die het voorstel kreeg. Na reactie van de wethouder werden diverse moties ingetrokken. Na stemming werden 6 aangenomen. Het betreft de volgende moties:

* Wijziging verdelingsvoorstel Cultuurplan 2009-2012 van PvdA, VVD, GroenLinks en CDA. De middelen voor het Lezersfeest, Kunst in de Klas en Villa Zebra worden verhoogd.

* Wijziging verdelingsvoorstel Hal 4 en Bonheur van PvdA, VVD en CDA. De middelen voor Hal 4 en Bonheur worden verhoogd.
* Artists in residence van PvdA en GroenLinks. De motie roept op een project artists in residence met kunstenaars uit herkomstlanden te starten op 10 Rotterdamse scholen.

* Kenniskring van de PvdA. Het college moet met een voorstel komen om een kenniskring voor onderzoek en kennisdeling te initiëren waarin kunstinstellingen, de Erasmus Universiteit en het Hoger en Middelbaar onderwijs participeren.

* Jeugdcultuurfonds van PvdA, VVD, GroenLinks en CDA. Het college moet zich inspannen om een pilot Jeugdcultuurfonds te starten.
* Actieve bijdrage Rotterdammers van CU-SGP. Bij de volgende cultuurplanperiode moeten Rotterdammers een actieve bijdrage vervullen bij de advisering. Dit door bijvoorbeeld het instellen van een burgerpanel of het toevoegen van Rotterdammers aan adviescommissies.

Het plan werd door de raad vastgesteld. Leefbaar Rotterdam stemde tegen.

Regeling van werkzaamheden

Homofoob Geweld
Het kabinet bood de Tweede Kamer de rapportage Homofoob Geweld aan. De rapportage gaat in op de aard en omvang van discriminatie van homoseksuelen. Daarnaast geeft de rapportage ook een globaal criminaliteitsbeeld van discriminatie. De PvdA ziet in deze rapportage veel aanknopings- en aandachtspunten voor Rotterdam. Zo blijven bijvoorbeeld de aangiftes in Rotterdam achter bij een vergelijkbare stad als Amsterdam. Burgemeester Opstelten stelde voor het rapport te bestuderen en te analyseren. Ook zei hij de raad een brief toe waarin hij zijn bevindingen weergeeft en antwoord geeft op de gestelde vragen.

Bedreigingen en mishandelingen Rotebmedewerkers Volgens Leefbaar Rotterdam worden medewerkers van de Roteb dagelijks bedreigd. Het beleid van de gemeente is dat er altijd aangifte gedaan moet worden. Leefbaar Rotterdam wilde dat er met terugwerkende kracht, vanaf 1 januari dit jaar, alsnog aangifte wordt en dat er voor de Rotebmedewerkers beveiliging wordt verzorgd. Burgemeester Opstelten gaf aan het onderwerp zeer serieus te nemen. Op dit moment is er 6 maal aangifte bij de politie gedaan. Het onderwerp staat hoog op de agenda bij organisaties als de politie en de Roteb.

Openingstijden stadwinkel Alexander
De PvdA had vernomen dat de deelraad van Prins Alexander de wens heeft uitgesproken om de zaterdagopening van haar stadswinkel per 1 januari te continueren, maar hiervoor geen geld heeft gekregen van de gemeenteraad. De middelen moeten binnen de deelraadbegroting gevonden worden. De PvdA vond dat de serviceverlening op zaterdag in het geding raakt. Wethouder Baljeu onderschreef de wens om de service naar de burgers te verbeteren. Een geplande evaluatie wordt besproken in de raadscommissie. Daar komt ook de financiering aan de orde.

En verder heeft de raad

* voorbereidingsbesluiten genomen voor gronden aan de Beerweg en Strandweg.

* besloten deel te nemen aan het experiment Stemmen in een willekeurig stemlokaal.

* de Verordening voorzieningen collegeleden en de Verordening geldelijke voorzieningen decentrale besturen 2002 vastgesteld.
* besloten het bestemmingsplan Deeldijk, met inachtneming van het aangenomen amendement, vast te stellen.

Raadsvergadering gemist of nog eens terugzien?
De vergadering van de gemeenteraad is live uitgezonden op www.rotterdam.nl en kan in het archief in zijn geheel en per agendapunt worden bekeken.