Universiteit van Tilburg

21 november 2008

Masterthesis over Irak wint eerste prijs UvT

Prijsuitreikingen op 81e verjaardag universiteit

Onderzoeksmasterstudente Simone van den Driest heeft de eerste prijs gewonnen voor haar thesis over het recht op politieke zelfbeschikking. Als case study onderzocht ze de invasie en de opbouw van de democratie in Irak. Masterstudent Maarten Balvers won de tweede prijs voor zijn thesis over de stabiliteit van vriendschappen. De jaarlijkse Onderwijsinnovatieprijs ging naar de cursus Toegepaste economie. De prijzen werden donderdag uitgereikt tijdens de viering van het 81-jarig bestaan van de Universiteit van Tilburg.

Simone van den Driest onderzocht het spanningsveld tussen het recht op zelfbeschikking van een natie en het relatief nieuwe fenomeen van pro-democratische interventie. Volgens de jury zet ze in haar thesis kraakhelder de juridische problemen uiteen van de inval in Irak onder leiding van de Verenigde Staten en de vervanging van het oude Iraakse regime. Ze concludeert dat het recht op interne zelfbeschikking van de Irakezen niet is verwezenlijkt. Van den Driest studeerde in augustus af in European Public Law aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid. Van den Driest werkt inmiddels bij de vakgroep Europees en Internationaal Publiekrecht van de UvT.

Masterstudent Sociologie Maarten Balvers onderzocht het uiteenvallen van vriendschappen, een onderwerp dat toch dusver weinig wetenschappelijke aandacht genoot. Op grond van een grootschalige survey bestudeerde hij hoe vriendschappen van volwassenen zich ontwikkelen. De data lieten onder meer zien dat vriendschappen door de jaren heen op een steeds lager pitje komen te staan door afname van het aantal contactmomenten. Dat gaat echter niet noodzakelijk samen met verslechtering van de emotionele band tussen vrienden of vriendinnen. Balvers werkt bij de onderzoeksafdeling van de Onderwijsinspectie in Utrecht.

De tweede prijs voor de beste masterthesis was voor Ruud Liebregts. Als student Human aspects of information techonology ontworp hij een expertzoekmachine voor de UvT. De zoekmachine leidt de gebruiker mede op grond van tekstuele inhoud op de website naar de juiste UvT-expert voor een bepaald onderwerp.

Vernieuwend onderwijs
De onderwijsinnovatieprijs werd donderdag uitgereikt aan docenten van de bachelorcursus Toegepaste economie, die in vier economische bacheloropleidingen van de UvT gegeven wordt. Bijzonder aan deze nieuwe cursus is dat de studenten zelf meedoen aan economische experimenten, waardoor ze aan den lijve ondervinden hoe economische principes en theorieën in de praktijk werken. De tweede prijs was voor de Topklas van de Faculteit Rechtsgeleerdheid. Deze klas voor ambitieuze bachelorstudenten recht daagt studenten uit en biedt verdieping van onderwerpen uit het reguliere onderwijs.