Gemeente Hulst


Persbericht - 21.11.2008

Centrum jeugd & gezin in oprichting

De Wet op de jeugdzorg schrijft voor dat in 2011 in elke gemeente tenminste 1 Centrum Jeugd & Gezin (CJG) moet zijn. Doelstelling is een betere dienstverlening te realiseren voor kinderen, jeugdigen en hun opvoeders/begeleiders, door een betere afstemming en samenwerking tussen de lokaal werkende zorgvoorzieningen. Door vroegtijdige informatie en advies, signalering, verwijzing naar hulpinstanties en goede coördinatie kan ergere problematiek worden voorkomen. Het CJG wordt dan ook vooral een samenwerkingsverband tussen de bestaande partijen. Het wordt een plek waar men terecht kan voor informatie en praktische zaken, maar ook bijvoorbeeld voor een ontmoeting met andere ouders.

Op 29 mei 2008 besloot de Hulster gemeenteraad om in samenwerking met de gemeente Terneuzen een ontwerp CJG op te zetten. Ondertussen is onderzocht hoe hieraan het beste invulling kan worden gegeven. Gekozen is voor een groeimodel. Afhankelijk van de vragen die op het gebied van ondersteuning aan jeugd of gezin leven, kunnen in de loop der tijd zaken worden toegevoegd aan het CJG. Een belangrijke verbinding die reeds is gelegd is die met het onderwijs.

De kern van het CJG wordt zowel in Hulst als Terneuzen gevormd door het Algemeen Maatschappelijk Werk, de Jeugdgezondheidszorg, MEE, Indigo en het Bureau Jeugdzorg. Alle deelnemende partijen sluiten samen met de 2 gemeenten en uitvoeringsovereenkomst waarin het functioneren en exploiteren van het CJG wordt geregeld. Doelstelling is dat het CJG uiteindelijk de hele week is geopend. Doch gestart wordt met 5 middagen en 1 avond. Het streven is om in Hulst het CJG te huisvesten in het Medisch Sociaal Centrum aan de Tabakstraat en de deuren met ingang van 1 januari 2009 te openen.

De raadscommissie Samenleving buigt zich op woensdag 3 december 2008 over het voorstel met betrekking tot het Centrum Jeugd & Gezin.
---

Gemeente Hulst stafafdeling - Communicatie
Micaëla Van Bunder (gemeentevoorlichter)
Tel : 0114-389136
Gsm : 06-51427331
Fax : 0114-314627
Email: communicatie@gemeentehulst.nl