Gemeente Hulst


Persbericht - 21.11.2008

Reclamebelasting in Hulst

Hulst staat sinds jaar en dag bekend als koopstad. Vooral op zondag kun je in Hulst vaak over de koppen lopen. Om te zorgen dat dit ook zo blijft, moet er gewerkt worden aan de promotie van de stad. Dit wordt verzorgd door Stichting Bezoekersmanagement Hulst en door de Ondernemersvereniging Hulst Vestingstad. Doch doordat steeds meer ondernemers in het centrum van Hulst afzien van lidmaatschap van de ondernemersvereniging komt dit in het gedrang. Voor activiteiten zoals de promotie en aankleding van de stad, het organiseren van evenementen etc. zijn financiële middelen nodig. Omdat de input daarvoor via het lidmaatschap van de ondernemersvereniging vermindert, is gezocht naar een alternatief.

Samen met de ondernemers zijn de alternatieven bestudeerd. Hieruit is het invoeren van reclamebelasting als haalbare oplossing naar voren gekomen. Ook de wijze waarop deze belasting zou kunnen worden ingevoerd, is besproken en het draagvlak is getoetst.

Reclamebelasting kan worden geheven ten aanzien van openbare aankondigingen die vanaf de openbare weg zichtbaar zijn. Daarbij moet gedacht worden aan reclame op overkappingen en daken, stickers en plakkaten op ramen en deuren, spandoeken en los geplaatste reclameborden.
De belasting wordt ingeïnd door de gemeente.

Bedoeling is de reclamebelasting te heffen in de binnenstad, de Absdaalseweg, de Stationsweg, het Stationsplein (incl. Backterrein), het Morresgebied en de Zoetevaart te Hulst. Onderzoek heeft uitgewezen dat in dit gebied een kleine 200 panden cq. objecten met reclame zijn. De invoeringskosten bedragen circa 20.000 euro. Naar verwachting zal de reclamebelasting op jaarbasis zon 120.000 euro netto opleveren.

De opbrengst zal in eerste instantie worden gebruikt om het centrumgebied van Hulst aantrekkelijker te maken. De ondernemers kunnen met concrete plannen komen, waarin zij aangeven wat zij in een jaar willen realiseren. Toekenning van financiële middelen gebeurt in de vorm van een subsidie. Het subsidiebeleidsplan van de gemeente Hulst zal daarop worden aangepast. Het streven is de reclamebelasting met ingang van 1 januari 2009 in te voeren.

De raadscommissie Middelen buigt zich op 4 december 2008 over het voorstel tot invoering van reclamebelasting.

---

Gemeente Hulst stafafdeling - Communicatie
Micaëla Van Bunder (gemeentevoorlichter)
Tel : 0114-389136
Gsm : 06-51427331
Fax : 0114-314627
Email: communicatie@gemeentehulst.nl