Senternovem


21-11-2008 | Ideas - European Research Council Advanced grants - nieuwe call geopend

De ERC steunt innovatief, baanbrekend onderzoek. De term die het ERC zelf gebruikt is `frontier research'. De Advanced grants zijn gericht op onderzoekers met veel ervaring die op internationaal niveau tot de top van hun gebied worden gerekend.

De call voor Advanced grants is geopend op 19 november 2008, en heeft de volgende sluitingsdata:

o voor het domein Physical Sciences and Engineering: 25 maart 2009; 17.00;
o voor het domein Social Sciences and Humanities: 15 april 2009; 17.00;
o voor het domein Life Sciences: 6 mei 2009, 17.00.

De voorstellen voor ERC Advanced grants draaien rond een Principal Investigator (PI) die een onderzoeksteam leidt. Dit team kan bestaan uit alleen onderzoekers die bij de instelling van de PI werkzaam zijn. Transnationaliteit of internationaal netwerken is voor de ERC dus geen vereiste, sterker nog, voorstellen die zijn opgebouwd als de traditionele internationale consortia die in andere onderdelen van het Kaderprogramma gebruikelijk zijn zullen niet worden gehonoreerd. Indien de PI ook onderzoekers van andere instellingen bij het project wil betrekken dan moet de wetenschappelijke noodzaak daarvoor overtuigend worden beredeneerd in het voorstel.

De ERC projecten mogen tot 5 jaar duren, en tot 2,5 miljoen euro aanvragen (tot 3,5 miljoen euro in bepaalde gevallen, voor informatie hierover zie de Guide for Applicants of neem contact op met een NCP).

Voor de evalutie, gebaseerd op peer review, worden twee criteria gehanteerd, die beide even zwaar wegen. Als eerste wordt gekeken naar het profiel van de PI. Gaat het om een iemand die, op internationaal niveau, binnen zijn vakgebied tot de absolute top behoort? Daarna wordt gekeken naar het project: is het onderzoek origineel en baanbrekend, en duidelijk vernieuwend ten opzichte van eerder werk van de PI?
Als derde wordt ook gekeken naar de kwaliteit van de groep of instelling waarbinnen de PI zijn team wil vestigen, bijvoorbeeld of alle benodigde instrumenten en logistieke steun gegarandeerd zijn, en naar de eventuele partners (`additional participants') die bij het project betrokken zijn, maar dit is een ja/nee criterium waarvoor geen punten worden toegekend.

Belangrijke praktische informatie
De Guide for Applicants en het EPSS systeem voor electronisch indienen van voorstellen zullen pas in de tweede helft van december 2008 beschikbaar zijn. Voor die tijd is het mogelijk om de huidige Guide for applicants te gebruiken ter orientatie, maar indieners dienen zich voor het uiteindelijke voorstel op de later beschikbare versie te baseren.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de ERC NCPs: Andreja Zulim, Daphne van de Sande (erc@egl.nl , tel. 070-373 5250).