Presentatie website en boek over illegale kinderen in Nederland 21 november 2008, Rotterdam - Op de Kinderrechtendag, 20 november, werd in Rotterdam het boek met verhalen van 'illegale' kinderen en de website IlegaalKind.nl gepresenteerd. Op het podium vertelden Hevien (10) en Arif (12) over hun leven als 'illegaal' kind. Ze overhandigden het boek met hun verhaal aan Leonard Geluk, wethouder Jeugd Rotterdam.

'Ilegaal' kind Hevien (10) en wethouder Geluk van Rotterdam. Foto: Unicef/Marielle van Uitert 2008

'Ilegaal' kind Hevien (10) en wethouder Geluk van Rotterdam. Foto: Unicef/Marielle van Uitert 2008

In Nederland zijn ongeveer 30.000 kinderen illegaal. Zonder paspoort en officiële toestemming om in Nederland te wonen, is het moeilijk voor hen om aanspraak te maken op de kinderrechten. Ze hebben nauwelijks onderdak, moeizaam toegang tot de gezondheidszorg en ze kunnen officieel geen stage lopen.

Volgens het Kinderrechtenverdrag is het verboden om verschil te maken tussen kinderen met en zonder verblijfsvergunning. Daarom vragen Unicef en Defence for Children aandacht voor dit probleem. Zo hebben ze de website www.iLegaalkind.nl opgericht. Het zal illegale kinderen in Nederland helpen hun rechten te vinden. Ook kunnen advocaten, leerkrachten en artsen er opzoeken hoe zij de kinderen kunnen helpen.

Geen beugel
In Voor ieder kind een (t)huis: Het recht op onderdak voor `illegale' kinderen in Nederland vertellen kinderen over hun leven als illegaal kind. Het boek is gratis te downloaden op deze pagina. Hevien is een van de kinderen uit het boek.

Hevien is in het doolhof op zoek naar haar rechten, samen met vele andere kinderen. Foto: Unicef/Marielle van Uitert 2008

Hevien is in het doolhof op zoek naar haar rechten, samen met vele andere kinderen. Foto: Unicef/Marielle van Uitert 2008

"Ik dacht vroeger dat als je illegaal bent, dat je steelt. Maar het blijkt heel anders te zijn", vertelt Hevien. Ze is 10 jaar en komt uit Syrië. Ze is illegaal in Nederland, maar mag ook niet terug naar haar eigen land. Ze woont al vier jaar in een noodopvang in Rotterdam. Het hele gezin verblijft daar in twee kamers. Ze heeft al een keer op straat moeten slapen en kan geen beugel krijgen, terwijl ze die wel nodig heeft.

Wethouder Geluk bedankte Hevien en Arif hartelijk. "Het is belangrijk om deze verhalen te horen. Ik zie hoe moeilijk het is voor jullie om dit te doen en hoe dapper jullie zijn. De onzekerheid die jullie meemaken is ontzettend zwaar. Alle kinderen, ook ongedocumenteerde kinderen, hebben recht om in een huis te wonen!"

Eigen mening
Na dit officiële gedeelte konden de 125 schoolkinderen, die het evenement bijwoonden, zich uitleven op het plein. In verschillende activiteiten leerden ze over de rechten die kinderen hebben. Zo konden ze in een groot doolhof op zoek gaan naar het recht op gezondheidszorg en het recht op een eigen mening. Die mening mochten ze daarna kenbaar maken op een kinderrechtenwenskaart die naar Minister Rouvoet gestuurd zal worden.

Zo schreef Moana op haar kinderrechtenwenskaart voor minister Rouvoet: "Ik wens dat mijn vriendin (Hevien) en haar familie en natuurlijk alle anderen een paspoort krijgen!!!"

Jinghao schreef dat "kinderen hebben recht op wonen en leren en geld te hebben".

De kinderrechtenorganisaties gaan de komende weken de problematiek rond de kinderen aanhangig maken bij politieke partijen om wettelijke regelingen voor de jonge illegalen te treffen.

Download het boek Voor ieder kind een (t)huis (pdf, 2Mb)
Bekijk de video over Hevien op het Jeugdjournaal
Bekijk de site www.iLegaalkind.nl