Gemeente Valkenswaard

Vries - Verhalenserie Wmo, aflevering 16: Nachtmerrie over rolstoelen

Verhalenserie Wmo, aflevering 16: Nachtmerrie over rolstoelen

Cartoon-Dorien

Nachtmerrie over rolstoelen
(verhalenserie over de Wet maatschappelijke ondersteuning)

Met een doordringende gil schrikt Dorien midden in de nacht wakker. Dirk zit ook meteen rechtop in bed en knipt het nachtlampje aan. "Wat is er, vrouwtje?" Nog half in haar droom begint Dorien aan een verward verhaal over rolstoelen die van een stenen trap af stuiteren. Dirk kan er geen wijs uit, maar begrijpt dat de nachtmerrie is ontstaan uit een probleem op het werk. Hij neemt zijn nog nasidderende vrouw in zijn armen en bromt goedmoedig: "Dat moet je afleren hoor, om je werk mee naar huis te nemen."

Dorien is inderdaad ingeslapen terwijl ze lag te piekeren over een probleem dat haar is voorgelegd bij het Wmo-loket. De vereniging van rolstoeldansers wil wekelijks in het buurthuis gaan oefenen. Maar de toegankelijkheid dreigt daarbij een struikelblok te worden. Er is geen vaste rolstoeloprit. De beheerder heeft wel een zware houten plaat die over de stenen treden heen gelegd kan worden. Maar het lijkt een nogal hachelijk avontuur om wekelijks dit obstakel te nemen met een aantal rolstoelen. En daar komt het nachtelijke schrikbeeld van Dorien vandaan.

In haar enthousiasme heeft Dorien gedacht: "Dat regel ik wel even." Dat bleek eenvoudiger gedacht dan gedaan. De gemeente waar ze werkt, heeft weliswaar een beleid om openbare gebouwen toegankelijker te maken. Maar het betreffende buurthuis staat niet als prioriteit op de lijst, hoorde zij van de vakafdeling. Eerst komen de gebouwen aan de beurt die helemaal niet toegankelijk zijn en dan pas die waar nu van een noodoplossing gebruik kan worden gemaakt, zoals dit buurthuis. Uiteindelijk, eind 2008, wil de gemeente voor alle gebouwen het Internationale Toegankelijkheidsymbool (ITS) hebben. De gemeenteraad heeft dit plan en de prioriteitenlijst vastgesteld.

De volgende ochtend praten ze er over na. Dirk oppert om de politiek het probleem voor te leggen. Hij belt met de voorzitter van de rolstoelvereniging en samen bedenken ze een 'plan de campagne'. Een paar weken later is het zo ver. De voorzitter spreekt de leden van de raadscommissie toe en legt zijn dilemma aan hen voor. Overal ziet hij begripvolle blikken. Dat gaat goed! Maar helaas.... Begrip is één ding, beleid veranderen een ander. De commissieleden leggen de voorzitter uit dat de prioriteitenlijst toch heus op goede gronden is aangelegd en dat je, ook in de politiek, iedere euro maar één keer kunt uitgeven en niet allemaal tegelijk. Nul op het rekest dus.

De dag erna plant Dorien een overleg met de voorzitter van de rolstoelvereniging en de beheerder van het buurthuis. Die laatste legt uit dat het wel lastig is, maar niet gevaarlijk om de verplaatsbare rolstoeloprit te gebruiken tot het moment dat het buurthuis voor een vaste oprit in aanmerking komt. Dorien legt de voorzitter uit dat er nog andere buurthuizen zijn waar zijn vereniging terecht kan. Een uurtje later gaat de voorzitter met alle opties op een rijtje weer huiswaarts. Dorien blijft achter met de wetenschap dat ze weliswaar geen pasklare oplossing heeft geboden, maar wel alles heeft gedaan binnen haar mogelijkheden. Oké, het Wmo-loket kan best veel, maar is geen haarlemmerolie.

Praktische informatie
Met de invoering van de Wmo is de gemeente verantwoordelijk geworden voor de toegankelijkheid van openbare gebouwen.

Voor meer informatie over de Wmo kunt u contact opnemen met het Zorgloket van de gemeente Valkenswaard, telefoonnummer 2083 442, of de organisatie voor welzijn Paladijn (wijk- en buurtwerk) telefoonnummer 2013 136.

Volgende keer leest u de laatste aflevering in de serie over de Wet maatschappelijke ondersteuning.

Zie ook


* Verhalenserie Wmo, aflevering 01: De (club)sandwichgeneratie
* Verhalenserie Wmo, aflevering 02: Mantelzorg overkomt je
* Verhalenserie Wmo, aflevering 03: Draadjesvlees en rode kool
* Verhalenserie Wmo, aflevering 04: Met vallen en opstaan
* Verhalenserie Wmo, aflevering 05: Een goede buurvrouw is beter dan een verre vriendin

* Verhalenserie Wmo, aflevering 06: Tot vijf cijfers achter de komma
* Verhalenserie Wmo, aflevering 06a: Even een terugblik
* Verhalenserie Wmo, aflevering 07: Geluk zit (ook) in een gebakje
* Verhalenserie Wmo, aflevering 08: De zorgzame samenleving
* Verhalenserie Wmo, aflevering 09: De zoete inval
* Verhalenserie Wmo, aflevering 10: Peentjes zweten
* Verhalenserie Wmo, aflevering 11: Een wandelende ramp
* Verhalenserie Wmo, aflevering 12: Broodjes aap over gespikkelde pilletjes

* Verhalenserie Wmo, aflevering 12a: Opnieuw tijd voor een terugblik
* Verhalenserie Wmo, aflevering 13: Nieuwe bezems vegen schoon
* Verhalenserie Wmo, aflevering 14: Zonderling zonder zorgen
* Verhalenserie Wmo, aflevering 15: Ramptoeristen voor het goede doel

* Verhalenserie Wmo, aflevering 17: Zelfgebakken appeltaart
* Verhalenserie Wmo, kennismaking familie De Vries