Nederlandse Politiebond


Verslag OVERLEG BONDEN/BZK 20 november

Op donderdag 20 november 2008 vond weer een bijeenkomst plaats van de Commissie voor Georganiseerd Overleg in Politieambtenarenzaken (de CGOP) oftewel het maandelijks overleg tussen de minister van BZK en de vier landelijke politiebonden. Namens de NPB waren aanwezig Han Busker en Jan Willem van de Pol.

Tijdens het overleg kwamen onder meer de volgende zaken aan de orde.

Onderbezetting BPZ en recherche
De capaciteitsproblemen waarvoor de NPB (nogmaals) politieke aandacht heeft gevraagd in zijn open brief van 17 november aan de Tweede Kamer, zullen in januari 2009 worden besproken in het maandelijks overleg tussen de minister van BZK en de landelijke politiebonden.

Betalingsdatum politiesalarissen
De minister en de bonden hebben afgesproken dat de politiesalarissen vanaf 1 januari 2010 door alle korpsen op de 21-ste van de maand worden betaald. Deze datum is uit de bus gekomen als de grootste gemene deler, rekening houdend met de huidige 'vroegbetalers' en 'laatbetalers' onder de korpsen. Valt de 21-ste op een zaterdag, zondag of nationale feestdag, dan vindt de bijschrijving eerder plaats.

Om de werknemers de gelegenheid te geven hun financiële huishouding op de nieuwe betalingsdatum af te stemmen, wordt 2009 als overgangsperiode gebruikt. In dat jaar zal langzaam maar zeker worden overgeschakeld naar betaling op de 21-ste. Collega's van wie het salaris voortaan later wordt uitbetaald dan voorheen, kunnen in het overgangsjaar desgewenst een voorschot krijgen.

Sociaal Statuut
Zoals bekend werken de minister en de bonden al geruime tijd aan een landelijk sociaal statuut, dat moet gaan gelden bij elke reorganisatie binnen de politie. Doel: hetzelfde rechtspositionele vangnet voor alle politiewerknemers die met een reorganisatie geconfronteerd worden. In de CGOP-bijeenkomst van 20 november is afgesproken de beoogde regeling binnen enkele weken 'af te procederen': voor het eind van dit jaar moet de inhoud van dit belangrijke document definitief worden vastgesteld.

Invoering BVCM
Het is de bedoeling dat op 1 januari 2009 een groot aantal korpsen overschakelt op de roostersoftware BVCM (Basisvoorziening Capaciteitsmanagement). Naar aanleiding van geconstateerde problemen in de twee pilotkorpsen Noord-Holland Noord en Drenthe vond op woensdag 5 november overleg plaats tussen de BVCM-projectleiding, het ministerie van BZK en de politiebonden. Tijdens dat overleg werd de bonden verzekerd dat de introductie van BVCM GEEN nadelige uitwerking zou hebben op de rechtspositionele verworvenheden van de werknemers.

De afgelopen week rees de nodige twijfel aan de hardheid van deze toezeggingen, met name doordat de bonden duidelijk werd dat het systeem op dit moment nog niet eens in staat is om de rechtmatige bezoldiging van de werknemers naar behoren te berekenen. In het overleg tussen de minister en de bonden op 20 november is afgesproken dat OP ZEER KORTE TERMIJN op stuurgroepniveau zal worden getoetst of het echt haalbaar is de BVCM vanaf 1 januari 2009 in te voeren zonder nadelige gevolgen voor de werknemers.

Lifestyle neutrale politie
De minister heeft de bonden een voorstel gepresenteerd voor een lifestyle neutraal kledingsvoorschrift voor de politiesector. Op verzoek van de NPB zal in één van de volgende CGOP-bijeenkomsten de Commissie Gelijke Behandeling een toelichting komen geven op het advies over dit onderwerp dat zij eind vorig jaar aan de minister heeft uitgebracht.

Gepubliceerd op 21 november 2008 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2008.