Ministerie van Buitenlandse Zaken

Zweden stemmen voor EU-verdrag

21 nov 2008 | Het Zweedse parlement heeft donderdagavond rond middernacht het Verdrag van Lissabon goedgekeurd. Dit brengt de officiële bekrachtiging van het nieuwe Europese verdrag een stap dichterbij.
Zweedse vlag

`De Zweedse ratificatie is goed nieuws voor de burger in Europa: het Verdrag van Lissabon zal de Unie transparanter, democratischer en slagvaardiger maken', reageerde Timmermans (Europese Zaken) verheugd. `Hun goedkeuring zal een steun in de rug zijn voor zowel de Ieren, Polen en Tsjechen om ook in te stemmen met het verdrag.' De staatssecretaris is volgende week voor een werkbezoek in Zweden en kijkt er naar uit daar zijn collega Malmström te feliciteren.

Na twaalf uur debatteren over het Verdrag van Lissabon en over de positie van Zweden in de Europese Unie, stemden 243 van de 349 leden van het parlement voor (naast 39 stemmen tegen, 13 onthoudingen en 54 absent). De ruime meerderheid vóór het verdrag werd mogelijk doordat het merendeel van de oppositionele Sociaal-Democraten voor het verdrag stemden.

Zweden is de vierentwintigste lidstaat van de Europese Unie waar het Verdrag van Lissabon parlementair goedgekeurd is. Voordat het nieuwe verdrag een feit is, moeten Ierland, Polen en Tsjechië het nog goedkeuren. In juni stemde de Ierse bevolking in een referendum tegen het verdrag. De Ierse regering buigt zich nu over een gezamelijke oplossing. De goedkeuring in het Zweedse parlement vergroot de kans daarop tijdens de Europese Raad van december.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl