D66

Aanscherping actieplan homogeweld noodzakelijk

21 november 2008

D66-kamerlid Boris van der Ham verzoekt de regering zo spoedig mogelijk met een plan van aanpak te komen tot verdere intensivering van bestrijding van homogeweld. Van der Ham heeft daartoe gisteravond tijdens de begrotingsbehandeling van het van ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een motie ingediend.

Onrustbarende cijfers

Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is gebleken dat er veel meer geweld tegen homo's wordt gepleegd dan tot nu toe aangenomen. Van der Ham: "Ik maak me zorgen over de onrustbarende cijfers rond homogeweld. Temeer daar ook de tolerantie jegens homo's minder groot blijkt dan verondersteld. D66 dringt al langer aan op versteviging van het beleid."

Plan van aanpak

De sociaal-liberaal vroeg de regering om een spoedige reactie op de uitkomsten van het onderzoek van de UvA. Hij wil dat het kabinet komt met een plan van aanpak om het beleid tegen homogeweld verder aan te scherpen. Van der Ham: "Politie en justitie moeten het probleem nog serieuzer nemen. De voorlichting moet worden geĂŻntensiveerd. Deze cijfers tonen aan dat er alle reden is om een flinke tand bij te zetten."