Academisch ziekenhuis Maastricht

Nieuw onderzoek naar vermoeidheid na hersenletsel Publicatiedatum: 21-11-2008 Bron: Persbericht Auteur: Radboud Universiteit Nijmegen Datum: 21-11-2008

Wie een beroerte of een cva overleeft, blijft vaak heel erg moe. Vaak méér dan nodig is, want er bestaan goede behandelmethodes om het verlies aan energie te beperken. Om te ontdekken welke methode nu precies de beste is, start nu een onderzoek waarvoor veertig Limburgse proefpersonen worden gezocht die ooit zijn getroffen door een herseninfarct of hersenbloeding en die nog steeds erg moe zijn.

Extreme vermoeidheid is een van de meest geuite klachten bij mensen die een beroerte of cva (cardio vasculair accident) hebben overleefd. "Logisch, want door dat infarct krijgt de innerlijke 'accu' een klap. Die 'accu' kan nooit meer zo krachtig werken als vroeger, moet vaker worden opgeladen en raakt sneller weer leeg. Zelfs wie 'op het oog' fysiek hersteld lijkt, raakt buitengewoon snel doodmoe omdat hij sneller energie verliest dan vóór het hersenletsel. In het azM en in de Stichting Revalidatie Limburg in Hoensbroek is zojuist een onderzoek gestart naar de beste behandeling van chronische vermoeidheid na een beroerte. Het Limburgse onderzoek maakt deel uit van een landelijk onderzoek onder leiding van prof. Dr. Luciano Fasotti van de Radboud Universiteit Nijmegen. Voor het onderzoek zoekt neuropsychologe drs. Aglaia Zedlitz honderd mensen die ooit getroffen zijn door een herseninfarct (een stolsel in de bloedvaten) of een hersenbloeding, maar nog steeds last hebben van ernstige vermoeidheidsklachten. Zedlitz: "Vaak zijn mensen toch weer zo ver hersteld dat ze kunnen werken, of goed omgaan met andere klachten die typisch zijn voor een cva, zoals moeilijk lopen, onduidelijk spreken of vergeetachtigheid. Maar die chronische vermoeidheid blijft hen parten spelen. Vaak méér dan nodig is, want er bestaan goede behandelmethodes om het verlies aan energie binnen de perken te houden."

Bij het onderzoek zijn in totaal zeven revalidatiecentra en ziekenhuizen betrokken, waaronder het Academisch Ziekenhuis Maastricht en Stichting Revalidatie Limburg. Zedlitz hoopt in totaal honderd mensen te vinden tussen de 18 en 70 jaar, die ooit een cva hebben gehad, minder last hebben van andere klachten maar vooral kwaliteit van leven inboeten door een schrikbarend verlies aan energie. In het onderzoek krijgen mensen een behandeling aangeboden van drie maanden, waarna de resultaten met elkaar worden vergeleken.

Meer informatie of aanmelding Voor meer informatie of aanmelding kan er contact opgenomen worden met Ceciel Grob, psychologe in opleiding, die de coördinatie van het onderzoek in Limburg leidt. Zij is te bereiken via: 06-41507233, ma t/m vrij 10:00-12:00 en 13:30 -16:30, e-mail: c.c.y.grob@student.ru.nl