Gemeente Leeuwarden

Minder administratieve lasten

Bron: Gemeente Leeuwarden (21-11-2008)

Zorg- en sociale zekerheidsaanvragen brengen voor gehandicapten en chronisch zieken vaak te veel rompslomp met zich mee. Daarom is afgelopen voorjaar in de gemeenten Doetinchem en Leeuwarden het project 'Gezamenlijke Beoordeling'gestart. Doel: de administratieve stress van cliënten verlichten.

Nu driekwart jaar later blijkt dat het project goed uitpakt in de prakrijk. Daarom is er 13 november jl. een presentatie gehouden voor meer organisaties, die met dezelfde doelgroep te maken hebben. Denk aan pgb-bureaus en zorgaanbieders. Ook zij gaan in dit project samenwerken om de dienstverlening aan hun cliënten te verbeteren.

Project Gezamenlijke Beoordeling

Het project Gezamenlijke Beoordeling is een tijdelijk samenwerkingsverband tussen UWV, CIZ, CWI, de gemeente Leeuwarden en de MEE-organisatie. Zo'n 20 medewerkers uit genoemde organisaties werken samen op één locatie. Zij onderzoeken hoe door stroomlijning van werkprocessen en gegevensuitwisseling winst te behalen is voor de cliënt. Cliënten doen hun aanvraag bij één van de betrokken organisaties. Deze organisatie kijkt of de cliënt mogelijk voor meerdere voorzieningen in aanmerking komt. Zo ja, dan kan de cliënt door invulling en ondertekening van een toestemmingsverklaring instemmen met uitwisseling van zijn gegevens. In veel gevallen levert dat voordeel op. Gezamenlijke beoordelingen vinden plaats op de regelingen WIW, WWB, Wajong, Ziektewet, WSW, AWBZ en de WMO.

Aanvragen voorzieningen

Mensen die zorg, hulp(middelen) en/of andere ondersteuning nodig hebben, zijn in Nederland afhankelijk van verschillende instanties. Het aanvraagtraject voor voorzieningen (zgn. indicatietraject) levert vaak stress op voor cliënten. Vooral als mensen op meerdere terreinen voorzieningen kunnen aanvragen. Ze moeten dan telkens dezelfde gegevens aanleveren. Instanties kijken slechts naar een beperkt deel van de problematiek, waardoor cliënten niet altijd het optimale voorzieningenpakket krijgen.

Gezamenlijk doorvragen

Een cliënt vraagt bij de gemeente beugels aan, zodat hij zich makkelijker kan voortbewegen in zijn huis. De gemeente zegt dat hij in aanmerking komt voor Gezamenlijke Beoordeling. Vervolgens komt een projectmedewerker op bezoek, die verder vraagt op andere levensterreinen. Wat blijkt? Deze persoon heeft geen huishoudelijke hulp. Vroeger had hij een persoonsgebonden budget (pgb), maar dit geld moest hij gebruiken voor aflossing van schulden. Bovendien is zijn uitkering te laag, de persoon is inmiddels volledig arbeidsongeschikt. Als de gemeente, UWV en het CIZ samen naar deze situatie kijken, blijkt er veel meer mogelijk: hogere uitkering, schuldhulpverlening en huishoudelijke hulp. Op wat langere termijn kan verder gekeken worden hoe deze persoon, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk, uit zijn isolement gehaald kan worden. In de `oude' situatie had deze cliënt alleen zijn beugels gekregen.

Programma Stroomlijning Indicatiestelling

Het project Gezamenlijke Beoordeling is een onderdeel van het programma Stroomlijning Indicatieprocessen van de ministeries van VWS en SZW. Doel van het programma is het verminderen van de bureaucratie waarmee chronisch zieken, gehandicapten en ouderen te kampen hebben bij aanvragen van uitkeringen en voorzieningen. Andere onderdelen van het programma zijn de website www.regelhulp.nl en het indicatiepaspoort.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over Gezamenlijke Beoordeling? Neemt u contact op met de perstelefoon van de gemeente Leeuwarden, tel.(058) 233 4002. U kunt ook contact opnemen met de Projectmanager Gezamenlijke Beoordeling Leeuwarden, Cathy Damhuis, Cathy.damhuis@uwv.nl, 06-13212203.