Ingezonden persbericht


Persbericht Micha Klein: primeur tijdens PAN Amsterdam

Amsterdam, 21 november 2008

Witzenhausen Gallery presenteert primeur tijdens PAN Amsterdam.

Voor de eerste keer in Nederland wordt een van de werken uit de nieuwe serie van computerkunstenaar Micha Klein getoond.

Het monumentale fotowerk is getiteld 'Culture Clash Block Party', en maakt deel uit van de 'Club Love International Army Series'.

Klein werkt al aan deze serie sinds 2005, en sinds verleden jaar waren de eerste resultaten op de internationale kunstbeurzen te zien.

Voor al diegenen die daar nog geen kennis hebben kunnen maken met deze controversiële en uitdagende serie is er nu de unieke mogelijkheid dit alsnog te doen.

De 'Club Love International Army Series' komt als een verassing voor diegenen die dachten dat Klein alleen maar vrolijke kleurrijke beelden maakte.

Waar bijvoorbeeld de 'Arrival of the Rainbow Children Series' uit 2000 het ultieme techno utopische spirituele gevoel van de extasy generation rond de millennium wisseling verbeelde, zijn de werken uit de 'Club Love International Army Series' een reflectie op de sociaal politieke veranderingen sinds 9/11.

De cultuur omslag van utopisch optimisme naar een op angst en woede gebaseerde cultuur, waar de vrijheden die in de jaren 90 voor gewoon werden gehouden stuk, voor stuk worden weggenomen, onder het mom van strijd tegen terrorisme levert een donker beeld op.

'Club Love International Army Series' extrapoleert huidige sociaal politieke tendensen tot een soort 1984 scenario: persoonlijke vrijheiden en privacy zijn serieus beperkt. Christen moralisme, moslim sharia, en de oligargie van het grootkapitaal verdeelt , heerst, en voert eeuwig oorlog. De media verspreiden alleen nog propaganda. Het creeeren van vrije kunst en muziek wordt een revolutionaire daad.

De donkere, in in het breedbeeld formaat van film opgezette, groepsportretten doen, mede door hun extreme detailering en belichting, denken aan de 17e eeuwse schutterstukken zoals Rembrandt's 'Nachtwacht'

'Culture Clash Block Party' toont een apocalyptisch stadspanorama dat een samensmelting lijkt van nieuws en beelden zoals die de laatste jaren tot ons zijn gekomen. Brandende zakencentra, kerken, moskeeen en instituten kleuren de lucht duister boven de straat die er uit ziet alsof er net een demonstratie heeft plaatsgevonden. Overal hangen bewakingscameras, op straat liggen vlugschriften en protest oproepen.

Tegen deze achtergrond tonem leden van 'Club Love International Army' in provocerende poses hun identiteit. Deze bohemian vrijdenkers, en underground artiesten zijn niet van plan hun leven en vrijheden op te geven. Hun tatooages zijn een uitdrukking en verwijzing naar hun beleving, en hang naar vrijheid.

Als een soort 'Revolution Rockers' dagen ze de huidige, alleen nog maar op recorddeals beluste popstars/idols, die niets als gesimuleerd imago produceren, uit authentieke en compromisloze jongeren cultuur te creëren.


Ingezonden persbericht