Gemeente Alkmaar


Stormschade aan stadskantoor zorgt voor gevaarlijke situatie

Als gevolg van harde windstoten is vrijdagochtend 21 november rond 10.00 uur een flink stuk van de glazen beplating losgekomen, die is aangebracht rondom de dakopbouw van het Stadskantoor.

Deze beplating, een stuk van circa 7 bij 3 meter is naar beneden gevallen en terecht gekomen op de Geestersingel tussen Stadskantoor en Tesselsebrug. Passanten op de weg konden tijdig worden gealarmeerd door medewerkers van een aannemer die werkzaamheden verrichten aan de staalconstructie van het Stadskantoor. Zij zagen tijdig dat de wind vat begon te krijgen op de dakconstructie. Daardoor vielen gelukkig geen slachtoffers.

Politie en brandweer waren snel ter plaatse. De weg is meteen afgezet. Een gemeentelijke veegwagen heeft het glas op de weg opgeruimd. Momenteel worden op het dak noodvoorzieningen getroffen. Zodra politie en brandweer de situatie weer veilig vinden voor het verkeer, zal de weg onder het Stadskantoor worden heropend. Autoverkeer tussen het centrum en Overstad moet in de tussentijd omrijden via Friesebrug of Huiswaarderweg. Voetgangers en fietsers maken tijdelijk een korte omweg over het Mallegatsplein langs de parkeergarage Kanaalschiereiland en het politiebureau.

Het incident heeft niets te maken met de werkzaamheden die momenteel aan de staalconstructie van het Stadskantoor worden verricht, maar alles met de harde wind uit noordwestelijke richting.

Een onafhankelijk extern bureau zal in opdracht van de gemeente onderzoek doen naar de oorzaak van dit incident en de constructie van de glazen beplating rondom de technische installaties op het dak, die in de ogen van de gemeente bestand zou moeten zijn tegen storm en rukwinden. Veiligheid staat voor de gemeente voorop, en de kans op herhaling moet daarom worden geminimaliseerd.