Politie Groningen

Regiopolitie Groningen en Consultatieteam Seksueel Misbruik ondertekenen convenant

Groningen, 21-11-2008 o Regiopolitie Groningen en het Consultatieteam Seksueel Misbruik hebben op donderdag 20 november een convenant ondertekend om te komen tot een samenwerkingsverband in de provincie Groningen. Het protocol/convenant beoogt optimale duidelijkheid te verschaffen over hoe te handelen bij meldingen van (vermoeden) van seksueel misbruik van mensen met een verstandelijke beperking. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over de contacten tussen de politie en de bij het CSM aangesloten organisaties met betrekking tot taken, procedures, mogelijkheden en verwachtingen.

Bescherming van het slachtoffer, rekening houdend met de bijzondere kwetsbaarheid van mensen met een (verstandelijke) beperking bij wie seksueel misbruik wordt vermoed, vraagt om een zorgvuldige en eenduidige benadering.

In 2007 zijn er 80 meldingen binnengekomen met betrekking tot vermoedens van en/of vastgesteld seksueel misbruik. Hiervan waren 63 zaken gerelateerd aan slachtoffers van seksueel misbruik en 17 zaken gerelateerd aan plegers van seksueel misbruik.

Het Consultatieteam Seksueel Misbruik (CSM) biedt hulp, advies en ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking die te maken hebben (gehad) met seksueel misbruik.

Het CSM is een samenwerkingsverband tussen Novo, Sprank, Ilmarinen, s Heerenloo regio Groningen/Friesland, De Zijlen, HumanitasDHM, regio noord en MEE Groningen. Het CSM staat onder coördinatie van MEE Groningen.

Het CSM is aangesloten bij de vereniging Samenwerkingsverband tegen Seksueel Geweld Groningen (STSGG).