Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


21 nov 2008

Mosquito heeft geen wettelijke grondslag

De Mosquito heeft volgens minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) geen wettelijke grondslag. De minister is niet van plan dit te veranderen, meldde ze donderdagavond 20 november in de Tweede Kamer.

Volgens minister Ter Horst tast de Mosquito bepaalde grondrechten aan. Een rechter kan oordelen dat het apparaat grondrechten als bewegingsvrijheid en onaantastbaarheid van het menselijk lichaam schendt. De overheid mag wel inbreuk plegen op dergelijke grondrechten, maar dan moet er een wettelijke basis voor zijn. Aangezien deze ontbreekt voor de Mosquito kunnen gemeenten het apparaat op eigen initiatief verwijderen of het laten aankomen op een uitspraak van de rechter.

De Mosquito is een metalen kastje met een `ultrasoon geluidssysteem', dat een zeer hoge toon verspreidt. Die frequentie is alleen te horen voor mensen tot ongeveer 25 jaar en wordt gebruikt om hangjongeren weg te jagen. 25-Plussers horen de zoem niet omdat het gehoor verslechtert. Inmiddels gebruiken meer dan honderd gemeenten, politiekorpsen en woningbouwverenigingen de Mosquito op pleintjes, in portieken, in winkelcentra, in tunnels en op straathoeken. Ze zijn er in het algemeen enthousiast over.