Gemeente Hoorn


Overdracht SOW-archief aan Westfries Archief

21 november 2008 - Op vrijdag 21 november is het archief van het voormalige Samenwerkingsorgaan Westfriesland overgedragen aan het Westfries Archief. Het archief is in de afgelopen twee jaar bewerkt zodat het aan de wettelijke normen voldoet.

De Archiefwet 1995 verplicht overheidsorganen om hun archieven in goede, geordende en toegankelijke staat na 20 jaar over te dragen aan de openbare bewaarplaats. Omdat het archief van het SOW nog niet aan de eisen voldeed, heeft het bedrijf ArchiefBC het in de afgelopen twee jaar bewerkt. In totaal wordt 62,2 meter archief (501 dozen) overgedragen.

Van 1968 tot 2005 vervulde het SOW taken die de gemeenten in oostelijk West-Friesland niet elk afzonderlijk op effectieve en efficiënte wijze konden of wilden uitvoeren. Denk aan de afvalverwijdering, aanleg en beheer van regionale recreatiegebieden, de Gewestelijke Gezondheidsdienst, het regionaal coördineren van hulpdiensten als ambulance en brandweer en het runnen van een Sociaal-Wetenschappelijk Bureau (SWB). Veranderde inzichten, schaalvergroting en privatisering hebben er uiteindelijk toe geleid dat het SOW op 1 januari 2005 is opgeheven.

Vanaf 21 november zijn stukken uit de periode van het SOW raadpleegbaar in het Westfries Archief. Op de website www.westfriesarchief.nl kan gezocht worden in de catalogus van het complete archief.