Gemeente Hoorn


Nieuw biketeam voor Bureau Stadstoezicht

21 november 2008 - Vanaf de maand november rijden de eerste leden van het biketeam van Bureau Stadstoezicht rond in Hoorn. De toezichthouders surveilleren op de fiets en kunnen zo snel en flexibel worden ingezet. Het biketeam is een van de eerste zichtbare veranderingen van de professionalisering van het Bureau Stadstoezicht van de gemeente Hoorn.

Biketeam Stadstoezicht Integraal toezicht Bureau Stadstoezicht zal integraal gaan toezien op allerlei zaken met betrekking tot overlast en kleine ergernissen. Dit betekent dat de toezichthouders van Stadstoezicht een breder takenpakket en aanzienlijk meer bevoegdheden krijgen. Om deze uitbreiding van het takenpakket en bevoegdheden goed uit te kunnen voeren, wordt Bureau Stadstoezicht momenteel gereorganiseerd, van een organisatie van parkeercontroleurs en parkeerbeheer (de voormalige stadswachten) naar een organisatie voor breed toezicht en handhaving.

Snel en flexibel De nieuwe toezichthouders surveilleren met name lopend en op de fiets. Landelijk is de inzet van zogenaamde biketeams zeer effectief gebleken. Dit ook vanuit de filosofie dat toezichthouders zoveel mogelijk direct contact met de omgeving moeten hebben. Fietsen heeft dan de voorkeur, omdat de toezichthouders snel en flexibel zijn en ook zo kunnen worden ingezet.

Toezicht en handhaving De belangrijkste taak van het biketeam is om als vliegende keep de toezichthouders in de wijken te ondersteunen. In iedere wijk zullen vaste toezichthouders worden benoemd, die intensief samenwerken met de wijkagent van de politie en de wijkcoördinator van de gemeente. De bikers kunnen voor de nodige extra slagkracht zorgen. In eerste instantie zullen circa tien bikers actief worden.