GasTerra beschrijft WKK en HRe(R)-ketel in omvangrijk boekwerk

21/11/2008 14:33

GasTerra B.V.

Nederland werkt hard aan energietransitie: de ontwikkeling van en de overgang naar een veilige, betrouwbare, betaalbare en duurzame energievoorziening.

Hiervoor zijn doelstellingen met betrekking tot het terugdringen van CO2-emissie, de vraag naar energie en de verhoging van de inzet van duurzame energiebronnen vastgesteld. In dit kader is het van belang om aardgas zo decentraal mogelijk in te zetten.

Bij de productie van elektriciteit in grotere centrales gaat veelal de helft van de energie verloren in de vorm van onbenutte warmte (koelwater) die afgevoerd wordt. Daarnaast geeft het transport van de centrale naar de eindgebruiker ook nog de nodige verliezen. Warmtekrachtkoppeling (WKK), de gecombineerde opwekking van warmte en elektriciteit op de plaats waar het nodig is, is een goede manier om energie te besparen en de CO2-emissie terug te dringen. Er zijn verschillende toepassingsvormen van WKK. Zo worden grote WKK-installaties onder meer ingezet in de industrie, zijn er mini-WKK's voor utiliteitsgebouwen, zwembaden, zorginstellingen en is er micro-WKK (HRe(R)- ketel) voor woningen.

Omdat WKK een belangrijke rol in energietransitie kan vervullen heeft GasTerra het initiatief genomen voor de vervaardiging van het boek 'Warmte en Kracht'. In dit omvangrijke boekwerk wordt WKK beschreven in al zijn facetten. Zo wordt onder meer ingegaan op techniek, ontwerp, economische aspecten, beheer en onderhoud. Daarnaast worden praktijkvoorbeelden gegeven en worden de allernieuwste ontwikkelingen beschreven.

Vandaag heeft Bert de Vries, plaatsvervangend directeur generaal voor Energie en Telecom, tevens directeur Energie en Duurzaamheid bij het ministerie van Economische Zaken, uit handen van drs. Gertjan Lankhorst, CEO van GasTerra, het eerste exemplaar van het WKK-boek in ontvangst genomen. 'Warmte en Kracht' is het tweede boek in een serie die 'de Wereld van Aardgas' is getiteld. De serie wordt door GasTerra uitgebracht met als hoofddoel de waarde en betekenis van aardgas en de kennis hierover uit te dragen.

Het boek is uitgereikt tijdens een symposium dat in Zeist door Cogen Nederland is gehouden. Cogen Projects, expertorganisatie op het gebied van WKK, heeft de inhoud van het boek samengesteld en geschreven in opdracht van GasTerra.

Profiel

GasTerra is een internationale handelsonderneming in aardgas en derde grootste leverancier in de EU, gevestigd in Groningen.