Gemeente Delft

PERSBERICHT
18 november 2008

Regionale bestuurders willen samen zorgen voor meer innamepunten afvalwater recreatievaart

Met deze gezamenlijke actie zorgen de 15 (deel)gemeenten en hoogheemraadschappen langs het Rijn-Schiekanaal en de daarop aangesloten wateren voor een serie innamepunten langs hun routes voor afvalwater van recreatievaarders. Deze overheden zijn verenigd in de Vereniging Regionaal Samenwerkingsverband Water-Stad-Land.

Eerste resultaat samenwerking regionale bestuurders langs vaarwater In mei jl. ging de Vereniging Regionaal Samenwerkingsverband Water-Stad-Land officieel van start. Hierin hebben zich verenigd: de (deel)gemeenten Delft, Leidschendam-Voorburg, Schiedam, Katwijk, Voorschoten, Den Haag, Rijswijk, Midden-Delfland, Vlaardingen, Delfshaven, Overschie en de hoogheemraadschappen Delfland en Rijnland. Als eerste actie regelen deze bestuurders samen de inname voor afvalwater van recreatievaarders langs hun routes. De gemeente Voorschoten pleit bijzonder voor het gratis (verrekenen in het liggeld) innemen van afvalwater bij de aanlegplaatsen, dit voorkomt het illegaal lozen van afvalwater in het oppervlaktewater."

2009: verbod lozen toiletwater in oppervlaktewater Vanaf 2009 mogen alle vaartuigen die vallen onder de Wet Pleziervaartuigen (jachten van 2,4 tot 24 meter) geen toiletwater meer lozen in het oppervlaktewater, zo is opgenomen in de Kader Richtlijn Water en de Waterwet. Wel mogen recreatievaarders afvalwater van de afwas of de douche (zogenaamd grijs water) blijven lozen. Het voorstel is om het uitpompen van vuil water gratis aan te kunnen bieden. Jachthavens met meer dan 50 ligplaatsen moeten minstens één uitpompstation hebben.

Gezamenlijke actiepunten
De gezamenlijke bestuurders willen meer (liefst gratis) innamepunten voor afvalwater creëren langs de vaarroutes, het Rijn-Schiekanaal en de daarmee verbonden wateren. Ze willen zo redelijke wachttijden bij het uitpompen realiseren en clandestiene lozingen voorkomen. Zij zullen daarom samen zorgen voor:
- Meer innamestations en innamepunten op steigers;
- Goede aanmeer- en wachtsteigers met innamepunten;
- Aanbrengen voorzieningen op (ook toekomstige) overnachtingsplaatsen van minder dan 50 schepen;

- Voorzieningen voor de vooralsnog vrijgestelde "Bruine Vloot"(Chartervaart), het Varend Erfgoed, en de binnenvaart meenemen in hun plannen;

- Toezicht en beheer;

- Heroverwegen / verbreden van technologische opties die aanbieden afvalwater vergemakkelijken. Voor het nemen van bovenstaande maatregelen is op 14 november jl. besloten eerst een onderzoek te laten uitvoeren naar de meest geschikte locaties voor innamepunten voor vuil water langs de vaarwegen in de regio. Het onderzoek wordt uitgevoerd een bekend bureau.

De Vereniging Regionaal Samenwerkingsverband Water-Stad-Land De op 14 mei jl. opgerichte Vereniging Regionaal Samenwerkingsverband Water-Stad-Land, kortweg Vereniging Regio Water, zet zich in voor de optimale benutting van het economisch potentieel van het recreatievaargebied Zuid-Holland West. In het bijzonder de realisatie van de benodigde faciliteiten voor de recreatietoervaart. Deze samenwerking tussen de verschillende gemeenten, waterschappen en de natuur- en watersportgebieden is van belang om te komen tot een goed gebruik van de waterwegen, de historische steden en de aanpalende recreatiemogelijkheden. Dit alles is bedoeld om te komen tot een grotere uitwisseling van de diverse recreatieve mogelijkheden.



Gemeente Delft