Nederlands Vaccinatie Instituut


Australiër ontwikkelt vaccin tegen huidkanker

vrijdag, 21 november 2008

Een Australische wetenschapper, Ian Frazer, die ook een vaccin tegen baarmoederhalskanker ontwikkelde, heeft opnieuw een vaccin tegen kanker ontwikkeld: ditmaal tegen huidkanker. Het vaccin zou vanaf volgend jaar al getest kunnen worden op mensen.

Professor Frazer testte het vaccin tegen huidkanker al met succes op muizen, zo vertelde hij onlangs op een congres in Brisbane. Volgend jaar wil hij het vaccin testen op mensen. De wetenschapper denkt dat over tien jaar een vaccin tegen huidkanker op de markt zal zijn. Het vaccin stimuleert immuuncellen (cytotoxische T-cellen, ook wel killer T cell genoemd) die nodig zijn om het virus dat de kanker veroorzaakt te doden. Daarnaast zorgt het vaccin er volgens Frazer voor dat het lichaam tijdelijk de natuurlijke verdediging van de huid uitschakelt, zodat de T-cellen hun werk kunnen doen.

HPV tegen huidkanker

Frazer is onderzoeker aan de universiteit van Queensland. Hij ontwikkelde eerder een vaccin tegen baarmoederhalskanker, Gardasil, dat beschermt tegen enkele belangrijke varianten van het humaan papiloma virus die deze vorm van kanker vaak veroorzaken. HPV is namelijk niet één virus, maar een verzamelnaam voor meer dan 100 HPV-varianten, waarvan sommige onschuldig en sommige levensgevaarlijk zijn. Ook een vorm van huidkanker, het plaveiselcelcarcinoom, wordt waarschijnlijk door HPV-virussen veroorzaakt. Op deze specifieke vorm van huidkanker richten Frazer en zijn team zich.

Het is niet verwonderlijk dat een huidkankervaccin uit Australië komt: het land telt verhoudingsgewijs de meeste huidkanker slachtoffers ter wereld: zo'n 1600 per jaar.

Het vaccin zou toegediend kunnen worden aan kinderen tussen 10 en 12 jaar om te voorkomen dat de ziekte zich bij hen zou kunnen ontwikkelen.

Niet alle kanker

Het nieuwe vaccin tegen huidkanker kan evenwel niet alle gevallen van huidkanker voorkomen. De grootste en kwaadaardigste boosdoener, het melanoom, daar werkt het vaccin niet tegen. Frazerbenadrukt dat preventie nodig blijft. 'De beste manier om het risico op huidkanker te verminderen is door zich niet te veel bloot te stellen aan de zon.'

Bronnen:

ABCNews, 17 november 2008

Frazer presents skin cancer vaccine research

De Standaard, 16 november 2008