Technische Universiteit Eindhoven

Boeiende Holstlezing door LED-expert Nakamura

Geplaatst: 21 november, 2008

Innovatie komt niet per definitie uit de koker van grote multinationals. Ook zonder gigantische budgetten kunnen wetenschappelijke doorbraken worden bereikt. Het levende bewijs stond donderdag 20 november in de Blauwe Zaal. Prof.dr. Shuji Nakamura was op de TU/e te gast voor de jaarlijkse Holstlezing.

De Japanse Hoogleraar (1954) werd opgeleid als elektronisch ingenieur en ontwikkelde in 1992 de eerste heldere blauwe light emitting diode, beter bekend als led. Hij gaf hiermee de aanzet tot de opmars van leds in de wereld.

In een boeiende en amusante voordracht gaf Nakamura inzicht in zijn onderzoekswerk. Hoewel hij soms slecht verstaanbaar was, kreeg hij niettemin de lachers op zijn hand met diverse kwinkslagen. Bush likes oil, Obama is into leds, verwijzend naar de energieverslindende Verenigde Staten.

Want een van de meest waardevolle aspecten van leds is het enorm lage energieverbruik. Nog geen tien procent van de stroombehoefte van een normale gloeilamp. Leds gaan bovendien honderd keer langer mee, bevatten geen giftig kwik en geven veel minder warmte af.

Geen wonder dus dat Europa en Australië de gloeilamp in de ban doen ten voordele van leds. Maar de Verenigde Staten zijn, met uitzondering van de staat Californië, nog niet zover. Dat kan met de komende nieuwe president Obama wellicht veranderen, hoopt Nakamura.

De led-expert benadrukt dat hij altijd voor een klein, bescheiden bedrijf in Japan heeft gewerkt. Geen partij eigenlijk voor de grote multinationals die over honderdvoudige onderzoeksbudgetten beschikken. Toch vond Nakamura, na vele jaren onderzoek en experimenteren, als eerste de sleutel om met leds blauw licht te produceren. In 1995 had hij weer een primeur; leds met violet licht. Een jaar later gevolgd door leds die helder wit licht gaven.

De gevolgen van zijn uitvinding zijn op revolutionaire wijze terug te vinden in ons dagelijkse leven. Leds zijn in ontelbare gebruiksvoorwerpen verwerkt. Mobiele telefoons, displays, verkeerslichten, televisie, autos en straatlampen kunnen niet meer zonder. Nakamura: De Olympische Spelen dit jaar in Peking, inclusief de lichtshows, zijn geheel met leds uitgevoerd.

Maar leds leveren meer dan louter licht. Door intensiteit en kleurencombinaties kunnen leds ook ultraviolette straling afgeven. Hierdoor blijven fruit en groente een week langer vers, wordt water gezuiverd van bacterieën en doen ze dienst als groeilampen in de agrarische sector.

Nakamura kreeg na afloop van de lezing de Holstmedaille overhandigd. Een eerbetoon dat met veel applaus werd begeleid.