Provincie Groningen

Kick-off bijeenkomst Zorg voor Jeugd Groningen 21 november 2008

De Groninger gemeenten voeren per 1 januari 2010 het signaleringssysteem Zorg voor Jeugd Groningen in. Pim de Bruijne, gedeputeerde van de provincie Groningen en Cor Drost, voorzitter van de Vereniging van Groninger Gemeenten, gaven daartoe vanmorgen het startsein door de website www.zorgvoorjeugd.nu te activeren. Het signaleringssysteem is bedoeld om problemen bij jongeren tot 23 jaar vroeg te signaleren en de hulpverlening goed op elkaar af te stemmen.

Het signaleringssysteem draagt er aan bij dat hulpverleners en gemeenten sneller en beter samenwerken, zodat de betrokken van beter elkaar weten wie welke hulpverlening biedt. Met als doel te voorkomen dat de jongeren die hulp nodig hebben, risico's lopen. Aanleiding voor de ontwikkeling van dit systeem is de opdracht van het ministerie van Jeugd en Gezin aan alle gemeenten in Nederland om voor
1 januari 2011 een signaleringssysteem in te voeren en daarmee aan te sluiten op de landelijke Verwijsindex Risicojongeren. Zo kunnen signalen ook op landelijke schaal worden uitgewisseld.

In de keten van jeugdzorg werkt een groot aantal instellingen samen. Elke instelling voelt zich vanuit zijn eigen invalshoek verantwoordelijk voor de problemen van of met jeugdigen. Dat vergt optimale samenwerking, coördinatie, informatie-uitwisseling en afstemming. Maar dat werkt niet altijd vanzelfsprekend. Soms gaat het niet goed en dan is de jongere daarvan de dupe. Het is de taak van de gemeenten en de provincie ervoor te zorgen dat de afstemming tussen instellingen beter verloopt, zodat elke jongere tijdig die hulp krijgt die hij of zij nodig heeft. Belangrijk hierbij is dat één organisatie als verantwoordelijke wordt aangewezen, zodat voor alle betrokken instellingen duidelijk is wie actie onderneemt en bewaakt wat er gebeurt.

In Zorg voor Jeugd Groningen wordt vanwege de privacy alleen geregistreerd DAT er een melding is gedaan. De aard van de melding en behandeling worden in het signaleringssysteem niet bijgehouden. Die informatie blijft in het dossier bij de desbetreffende hulpverlener.

De invoering van het signaleringssysteem Zorg voor Jeugd Groningen wordt gefinancierd uit de ruim 1 miljoen euro die de gemeenten en provincie wonnen met het indienen van een prijsvraag van Maatschappelijke Sectoren & ICT. Dit actieprogramma van de rijksoverheid draagt bij aan de oplossing van maatschappelijke problemen in mobiliteit, onderwijs, veiligheid en zorg.

Zorg voor Jeugd Groningen is een project van de provincie Groningen en de Groninger gemeenten.

21 november 2008