Provincie Zuid-Holland

EUR 3,2 miljoen voor Mooi Meedoen! 20-11-2008

Gedeputeerde Staten willen dat alle Zuid-Hollanders, en in het bijzonder de jeugd, kunnen deelnemen aan het culturele leven. De provincie trekt hier EUR 1,7 miljoen euro voor uit en vraagt aan het Fonds voor Cultuurparticipatie van het rijk nog eens EUR 1,5 miljoen. De middelen worden onder meer ingezet voor cultuureducatie, amateurkunst en een Cultuurmenu voor alle scholen in Zuid-Holland. Dit Cultuurmenu springt in op de behoeften van scholen aan cultureel aanbod voor leerlingen.

De provincie kiest in haar aanvraag bij het Fonds voor Cultuurparticipatie voor drie speerpunten: actieve deelname in amateurkunst en volkscultuur, cultuureducatie voor de jeugd en sterke regionale netwerken. Deze sterke netwerken zijn nodig om ervoor te zorgen dat het aanbod van culturele activiteiten precies aansluit op de vraag van de negen Zuid-Hollandse regio's.

Deze negen regio's zullen vanaf 2009 geld van de provincie ontvangen om binnen de gestelde kaders invulling te geven aan cultuurparticipatie en cultuureducatie. Daarnaast krijgen de provinciale cultuurinstellingen geld om de regio's te ondersteunen en om vernieuwing door te voeren in de cultuursector. Deze bundeling van de geldstroom en van het aantal doelstellingen past binnen Provincie Nieuwe Stijl en zorgt voor efficiëntere inzet van de middelen. Op grond van PNS ligt de eerstelijnsverantwoordelijkheid bij gemeenten en zorgt de provincie voor ondersteuning.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22